Foto: Reuters/Scanpix

Det skriver den engelske avisen The Daily Telegraph.

Foreldrene til to av stjernene i den store snakkis-filmen hevder filmselskapet har underbetalt og utnyttet to åtte år gamle barn som spiller i filmen.

Barna, som spiller Latika og Salim tidlig i filmen, har fått mindre betalt enn indiske tjenere og har en usikker framtid i møte i en av Mumbais verste slumstrøk, hevder familiene.

Foreldrene hevder at Rubina, jenta som spiller Latika fikk ca. 5000 kroner, mens Azharuddin som spiller Salim fikk ca. 17.000 kroner for et års jobbing.

– Veien ut av fattigdom

Foreldrene sier til avisen at de hadde håpet filmen skulle være veien ut av fattigdom, særlig etter de skjønte hvor godt filmen gjorde det. Selv om Rubina og Azharuddin får 200 kroner i uka i skolepenger og mat, fortsetter de å leve i ekstrem fattigdom, skriver avisen.

Azharuddin bor under et plasttak sammen med faren Ismail.

– Vi føler at barna har blitt glemt etter filmen, sier han.

Mindre enn «Drageløperen»

Avisen påpeker også at «Slumdog»-skuespillerne har fått mye mindre betalt enn de afghanske barna som spilte i «Drageløperen». Hollywood-sjefene ble den gang gjort forlegne da det viste seg at barna kun hadde mottatt 90,000 kroner for innspillingen.

Filmens regissør Danny Boyle uttaler at han har satt opp et utdannelsesfond for de to unge skuespillerne og en talsmann for Fox hevder på sin side at barna fikk tre ganger det en voksen persons årslønn ville vært i det nabolaget. En nøyaktig sum ble ikke tallfestet.

Betaler utdanningen

I en uttalelse fra regissør Boyle forsvarer han måten betalingen er lagt opp på:

«Barna hadde aldri gått på skole, og sammen med foreldrene bestemte vi å prioritere det. Vi har betalt for skolegang siden juni 2008 og barna har blomstret under flinke lærere. Finanser er gjort klare for å utdanne dem til de er 18 år.»

I tillegg klargjorde Boyle at en «vesentlig slump penger» skal betales ut ved studienes slutt.