Forrige måneds forsøk på å sende små bomber med transportfly til USA, er del av den nye strategien, heter det i en artikkel i det engelskspråklige magasinet Inspire, som gis ut av Al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP).

«For å vinne over USA, trenger vi ikke store angrep», heter det i artikkelen, som er plukket opp av IntelCenter, et amerikansk senter som overvåker og analyserer terrortrusselen fra ytterliggående islamister.

AQAP mener i stedet det vil være mer effektivt å skape mest mulig frykt med mange små og billige angrep, slik at «fienden blør i hjel»:

«Med så mye sikkerhetsfobi som preger USA i dag, er det mer praktisk å iverksette mindre angrep som involverer færre deltakere, og som tar mindre tid å gjennomføre, og dermed vil vi kunne omgå sikkerhetsbarrierene som USA har jobbet så hardt for å etablere».

«Operasjon blødning»

Strategien går ut på å påføre USA «tusenvis av kutt» og har fått navnet «Operation Hemorrhage» (Operasjon blødning). Målet er å få USA og andre vestlige land til å bruke milliarder av kroner på nye sikkerhetstiltak.

«Det er dette vi kaller innflytelse», skriver AQAP i Inspire, som er det første kjente engelskspråklige magasinet som gis ut av en al-Qaida-gruppe.

Administrerende direktør Ben Venzke ved IntelCenter mener at artikkelen er svært oppsiktsvekkende.

– Vi har aldri tidligere sett at en jihadist-gruppe i al-Qaida-kretsen utleverer en detaljert redegjørelse av sin filosofi, operasjonelle detaljer, intensjon og hvilke steg som skal tas videre etter et større angrep, og det etter bare få uker, sier Venzke.

Han mener artikkelen representerer en ny type samhandling mellom grupper av såkalte «hellige krigere».

– AQAP er en dedikert, overbevist og sofistikert gruppe. Den vil fortsette å ramme USA på kreative, nye måter, og det er bare et tidsspørsmål før ett av angrepene fører til tusenvis av dødsfall og/eller alvorlig økonomisk skade, sier Venzke.

Jødiske adresser

De to pakkene som ble forsøkt sendt fra Jemen til USA i slutten av oktober, var begge adressert til synagoger i Chicago. Begge inneholdt eksplosivet PETN, skjult i blekkpatroner. Den ene pakken ble oppdaget i Dubai, den andre i Storbritannia.

Ifølge AQAP kostet operasjonen i alt 4.200 dollar. Planleggingen og gjennomføringen tok tre måneder.

«Vårt mål var hele tiden økonomisk. Vi besluttet av operasjonens suksess var avhengig av to faktorer: Den første var at pakkene skulle passere gjennom det nyeste sikkerhetsutstyret. Den andre var å spre frykt som skulle få Vesten til å investere milliarder av dollar i nye sikkerhetstiltak», fremholdes det.

– God butikk

Gruppa varsler også at den vil fortsette med samme strategi, og at den ikke bryr seg om at pakkene blir stanset. For operasjonen er vellykket uansett, fastslås det:

«Det er god butikk for oss å spre frykt hos fienden og holde ham på tå hev i bytte mot noen måneders arbeid og noen tusenlapper».

Ifølge Inspire vil AQAP viderebringe sin kunnskap til ytterliggående islamister verden over, slik at de kan gjennomføre lignende angrep.

Bombene som ble oppdaget i slutten av oktober, har ført til at USA, Canada og flere vesteuropeiske land har lagt ned forbud mot flyfrakt og flyvinger som opprinnelig kommer fra Jemen.

(© NTB)