I en pressemelding skriver Den Afghanske Flyktningekomiteen at to av asylsøkerne var på vei til Afghanistan allerede mandag 14. januar. De befant seg i Finland da angrepene på Serena Hotel i Kabul fant sted. De ble deretter fløyet tilbake til Oslo.Det lyktes ikke NTB å få kontakt med Utlendingsnemnda (UNE) søndag kveld for å få bekreftet hjemsendelsen.

Lederen i Rødt, Torstein Dahle, protesterer mot hjemsendelsen på det sterkeste i et brev til arbeids— og inkluderingsministeren og UNE.

— Er det noe folk i Norge har lært den siste uka, så er det at sikkerheten i Afghanistan er blitt vesentlig dårligere og at krig og utrygghet rår, skriver Dahle. Han skriver også at en utsendelse ikke har dekning i de vurderingene om situasjonen i Afghanistan som FNs flyktningekommisær UNHCR la fram i slutten av desember. Konklusjonen var at det er umulig å lage noen oversikt over sikre og usikre områder fordi sikkerhetssituasjonen er uoversiktlig og stadig forverres.

— Det er grotesk hvordan norske myndigheter taler med to tunger. I Afghanistan er det både trygt og utrygt. Sikkerhetssituasjonen er samtidig både sikker og vesentlig forverret, skriver Dahle. Han hevder at norske myndigheters utsagn om Afghanistan er helt uten troverdighet.

— Forberedelser til tilbakesendelse må øyeblikkelig stoppes, konkluderer Dahle. (©NTB)