KRISTIANSAND: I samarbeid med sjefen for Special Intervention Group (SIG), Torgeir Friksen, ville de to drapsdømte nordmennene trene opp en elitestyrke for kenyanske myndigheter, melder TV2. Spesialstyrken på 120 soldater skulle være direkte underlagt presidenten i Kenya.

I dokumentene TV 2 har fått tilgang til, kommer det fram at spesialstyrken skulle kunne nøytralisere fiendtlige soldater, ødelegge taktiske og strategiske mål, drive overvåking, samt befri gisler.

— Livvaktstyrke

Planen hadde navnet «Project Kilo».

— Det er vel livvaktstyrken det er snakk om da. Special Tactical Responce Force var den gruppen som skulle jobbe med livvakttjeneste for myndighetene, forteller Friksen til TV2. I intervjuet understreker Friksen at planene aldri ble noe av. Han hevder tanken bak var å lage en spesialstyrke som skulle bekjempe krypskyting av dyr.

Friksen har tidligere distansert seg fra de to nordmennene og hva de gjorde i Afrika, men innrømmer nå at han samarbeidet med dem i Uganda. SIG-sjefen forteller at det var Tjostolv Moland fra Vegårshei som ønsket å starte opp virksomheten.

— Moland ønsket å starte opp et selskap som skulle jobbe med sikkerhet og sikkerhetstjenester i Uganda, sier han.

- Hadde ikke fullmakt

De to drapsdømte nordmennenes norske advokat, Morten Furuholmen, opplyser at han kjenner til planene i Kenya, men at Moland og French har forklart at det senere viste seg at personen som ville inngå avtalen for kenyanske myndigheter likevel ikke hadde fullmakt til dette.

— Min kommentar til det er at dette var en forespørsel fra en som utga seg å være fra den kenyanske ambassaden, som ville ha hjelp til å trene opp en slik gruppe. Det ble laget et mulig utkast til en avtale, som aldri ble undertegnet. Vedkommende var en person som tok på seg fullmakter som går langt utenfor det han var i nærheten av å inneha. Det er aldri blitt undertegnet noen avtale, og aldri blitt igangsatt noen trening, sier Furuholmen til TV 2. Ifølge Friksen ble samarbeidet med Moland og French avsluttet i løpet av høsten 2008. Han skal ikke ha hatt noen form for samarbeid med dem i etterkant.

Moland og French er dømt til døden for drapet på den kongolesiske sjåføren Abeidi Kasongo. De nekter for at de er skyldige og har anket dommen. Ankesaken starter 13. oktober.