Norges største popstjerner, og mest suksessrike band noensinne, legger opp. De har ni studioalbum bak seg, og har et samlet salg på over 35 millioner plater.

Neste år feirer de 25 års jubileum for debutplaten og gjennombruddet med førstesingelen, «Take On Me», og nå avslutter de med verdensturné.

– Det er slik at a-ha har skrevet pophistorie i de 25 årene de har holdt på, i norsk sammenheng er det ingen over og ingen ved siden av. Bandet er veldig gladet for denne suksessen, og ønsker nå å gi seg mens de er på topp, sier bandets manager Harald Wiik til Dagbladet.no.

Takker fansen

Ifølge Wiik ønsker ikke bandmedlemmene å kommentere saken nå, men de takker fansen for all støtten de har fått.

— a-ha retter herved en stor takk til alle som har vært med på å bidra til deres suksess, heter det i en pressemelding.

— De har valgt å ikke gi kommentarer om detaljene i dag, de regner vel med at det blir mye pågang i tiden som kommer. Men det er ikke slutt i dag, vi har 15 måneder med planlegging, turnering og konserter verden rundt foran oss, så det blir helt sikkert anledning til å snakke om dette framover, sier Wiik videre.

Siste konserten

Bandets siste konsert på norsk jord skjer i Oslo Spektrum lørdag 4. desember 2010, opplyses det i en pressemelding.

– Det er den siste konserten, men hvor mange konserter det blir totalt er opp til publikum. Det er utrolig mange trofaste fans over hele verden, og det betyr mye for dem at de får være med på denne begivenheten. Det foreligger mange planer, sier Wiik.

– Logisk

– Det er unektelig en viss logikk i at de legger inn årene nå. Popband skal ikke vare evig, og a-ha er ikke Rolling Stones. Den siste plata var bra nok at de kan trekke seg tilbake med en viss verdighet. Men samtidig er det vel bare å begynne å vente på comebacket. Det er et seigt klister av tiltrekning og mostand mellom disse tre gutta, sier DB.nos kommentator og a-ha-biograf Jan Omdahl til Dagbladet..

a-ha har turnert verden rundt flere ganger, og de har også en verdensrekord i Guinness Book of Records for konserten med størst betalende publikum noensinne, med nærmere to hundre tusen tilskuere i Rio De Janerio i 1991. Artister som Coldplay, Keane, Kanye West, Oasis og Robbie Williams nevner fortsatt a-ha som inspirasjonskilde. I 2006 vant bandet den internasjonale The Q Inspirational Award, for deres betydning for internasjonal pophistorie.

Historisk

De skrev historie i 1985 da de toppet Billboardlisten, med «Take On Me», og åpnet på mange måter for norsk musikk for verden.

Helt frem til i dag og deres siste utgivelse, «Foot Of The Mountain» har det vært noe spesielt med musikken til a-ha som gjør at det alltid er en gjenkjennelse og en trygghet over sangene deres. Enda så mange år det har gått siden starten, og så mye de har utviklet seg musikalsk er det bare a-ha som høres akkurat ut som dem selv.