OSLO: Tidlig på morgenen mottok de en sms om at partene i sykehuskonflikten hadde funnet en løsning.

Etter åtte dager med streik satte partene seg til forhandlingsbordet igjen torsdag kveld. Tidlig fredag morgen la riksmeklingsmann Svein Longva fram en skisse som både NAVO og Akademikerne kunne godta.

– Vi er veldig fornøyd. Men uten streiken hadde vi aldri kommet fram til en slik løsning, sier Akademikernes forhandlingsleder Rune Frøyland til NTB.

Tilfreds er også arbeidslivsdirektør Anne-Kari Bratten i NAVO. Hun mener svært mye av avtalen er i tråd med forslaget til løsning som arbeidsgiverne sendte til Akademikerne allerede torsdag formiddag.

– Vi er veldige glade for at vi kom fram til en frivillig løsning, sier Bratten til NTB.

Lønn Konflikten dreide seg både om arbeidstidsordninger, sosiale bestemmelser og lønn. Mot slutten av meklingen skal det i hovedsak ha vært lønn som var det vanskelige.

Akademikerne mener de i utgangspunktet ble tilbudt et nulloppgjør, mens løsningen innebærer at legene får et sentralt tillegg på mellom 2 og 2,5 prosent. I tillegg vil det bli gjennomført forhandlinger om lønnsreguleringer i september for legene. For øvrige forbund i Akademikerne vil det bli forhandlet lokalt i mai.

Arbeidstidsbestemmelsene blir ikke endret nå. En arbeidsgruppe hvor begge parter deltar skal vurdere disse bestemmelsene. Frøyland sier de er glade for denne avklaringen, slik at det ikke ligger over dem en brå trussel om endringer.

– Når det gjelder sosiale ordninger har vi blitt enige om et opplegg i overensstemmelse med det som ble avtalt for alle de andre organisasjonene i 2006, sier Bratten.

Operasjoner

I løpet av de drøye åtte dagene streiken varte har mange hundre operasjoner blitt utsatt og tusenvis av konsultasjoner avlyst.

Bratten sier at det nå er viktig at sykehusene kommer tilbake i ordinær drift, slik at pasienter som har fått utsatt sine avtaler under streiken, raskest mulig kommer i behandling.

Under streiken har det ved sykehusene blitt opplyst at de har konsentrert seg om å håndtere streikesituasjonen. Hvor pasientene som har fått avlyst operasjoner nå havner i køen er hos de fleste ikke avklart, men det er forsikret at de skal bli tatt spesielt hensyn til.