Joshua French og Tjostolv Moland skulle mandag møte sine forsvarsadvokater, André Kibambe og Guillaume Likwela, for å diskutere innholdet i deres avslutningsprosedyre.

Denne skal etter planen fremføres i morgen.

”«De kan hende at vi vil svare på noen spørsmål fra [advokatene våre] – enkle ja— nei-spørsmål.»

Joshua FrenchAftenpostens journalist fikk mandag formiddag besøke dem i fengselscellen, for første gang siden lokale myndigheter 19. august anklaget nordmennenes gjester for å ville hjelpe dem å flykte.

Vurderer å svare på spørsmål

Nordmennene forteller at de vurderer å bryte deres selvpålagte taushet i den kongolesiske rettssalen, ved å svare på spørsmål fra egne advokater.

- Vi har ikke snakket med våre advokater om det ennå. De kan hende at vi vil svare på noen spørsmål fra dem – enkle ja- nei-spørsmål, sier French.

Han sier at han er bekymret over måten saken deres fremstilles i norske medier og konsekvensene for familiene deres.

— Det er mye spekulasjon, og de har debatter om debattene, sier French.

Han viser til perioden før rettssaken startet, da norske medier fikk mesteparten av informasjonen fra påtålemyndigheten i Kisangani.

- Alle forventet at vi skulle fortelle vår historie, men det er ikke normalt. Aktor skulle ikke ha gjort det. Det ble rapportert om rykter, ting som rett og slett ikke var sanne, sier French.

”«Fangene begynner å bli kjent med oss. [...] De forstår situasjonen vår bedre enn de fleste på utsiden.»

Joshua French

- Livet letter i fengselet

French og Moland forteller at livet i fengselet er blitt lettere, etter hvert som medfangene har lært dem å kjenne.

— Da vi fortalte om aktors krav om mangedoble dødstraffer, sa én av dem, som snakker engelsk, «nice» [i en ironisk tone], forteller Moland.

- Fangene begynner å bli kjent med oss. Da vi fortalte dem at vi var anklaget for terrorisme, tilknytning al-Qaida og [den rwandiske opprørsbevegelsen] FDLR, og om erstatningskravet på 500 milliarder dollar, begynte de å le. De forstår situasjonen vår bedre enn de fleste på utsiden, sier French.

I et tankefullt øyeblikk spør Moland:

— Hvor lenge har vi vært i dette fengselet? Det er vanskelig å holde styr på tiden her.

”«Hvor lenge har vi vært i dette fengselet? Det er vanskelig å holde styr på tiden her.»

Tjostolv Moland