Venstres partileder Lars Sponheim bekreftet med glimt i øyet at han ikke har tatt mål av seg til å bli statsminister i en ikke-sosialistisk regjering etter valget. Men utover å ville bytte ut dagens regjering bekreftet NRKs partilederdebatt i Kristiansand mandag kveld inntrykket av at de fire opposisjonspartiene sliter med samarbeidet.Høyre vil samarbeide med alle på borgerlig side. Det vil Venstre og Kristelig Folkeparti også, men ikke hvis Fremskrittspartiet skal være med. Frp-leder Siv Jensen nekter å støtte en borgerlig regjering hun selv ikke deltar i. Og hvem som blir statsminister i en ikke-sosialistisk regjering, kunne ingen gi noen klare svar på.

— Når jeg hører på dere nå, virker det som den mest realistiske statsministerkandidaten på borgerlig er Jens Stoltenberg, sa programleder Atle Bjurstrøm og ga dermed statsministeren en lissepasning av de sjeldne.

— Det er bare en måte å unngå det rotet der på, og det er å stemme på oss, framholdt Stoltenberg.

Likevel er det ikke bare fryd og gammen på rødgrønn side heller. Der i gården avstår man fra avklaringer rundt sentrale stridstemaer innad i regjeringen, som oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen, konkrete endringer i formuesskatten og hva som skjer hvis de rødgrønne mister flertallet. (©NTB)