Samtidig har den norske ambassadøren i Marokko vært innkalt til utenriksdepartementet i Rabat for å redegjøre for de to barnas forsvinning.Tidlig på morgenen den 19. juli i år skal de to tenåringsbarna ha klart å rømme via taket på boligen til Skah og ned i bakgården, skriver VG. Derfra fortsatte ferden ned mot sentrum av hovedstaden Rabat i Marokko, hvor de fikk låne mobiltelefonen til to tilfeldige menn for å varsle den norske ambassaden.

Barna oppholdt seg i den norske ambassadens residens i noen dager, og sist fredag ble ambassadør Bjørn Olav Blokhus innkalt til det marokkanske utenriksdepartementet, melder nyhetsbyrået AFP.

I en melding fra det marokkanske utenriksdepartementet heter det at barna, som er marokkanske statsborgere og mindreårige, ikke kan forlate Marokko uten tillatelse fra faren.

— Norske myndigheter hadde ingenting å gjøre med at barna ble brakt fra Marokko til Norge, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Rikter i UD til VG.

Ifølge Rikter oppsøkte de to barna den norske ambassadens residens fordi de følte seg i livsfare.

Barna er både norske og marokkanske statsborgere.

Skah sier til AFP at hans to barn også to ganger tidligere har blitt forsøkt bortført, og at han etter disse to forsøkene anmeldte dette til påtalemyndigheten i Rabat.

Nå er Skah tiltalt i Norge for kidnapping, grove trusler og vold mot ekskona Anne Cecilie Hopstock (43) og de to barna, skriver VG. OL-vinneren skal blant annet ha truet med å kjøre dem i hjel da de var på biltur i Marokko, går det fram av tiltalen.

Skah er også tiltalt for å ha bortført barna og holdt dem fanget i sitt eget hjem i Rabat fra 1. august 2007 fram til i dag.

Skah, som har norsk statsborgerskap, vant gull på 10.000 meter i OL i Barcelona i 1992. (©NTB)