Flere hundre mennesker var møtte fram foran Oslo S i anledningen den tillyste demonstrasjonen mot pristildelingen. Noen av dem stilte med regnbueflagg, det kanskje mest kjente symbolet for lesbiske og homofile.— Skam deg, Nina Karin Monsen, var budskapet på flere av plakatene

Monsen får prisen for sin motstand mot ekteskapsloven, som sidestiller heterofile og homofile ekteskap. Hun har særlig tatt et oppgjør med at loven tillater lesbiske par å bli foreldre ved sæddonasjon.

Beslutningen om å gi Monsen prisen, har ført til sterke reaksjoner de siste ukene. Før prisseremonien tok til i Operaen, hadde demonstranter fra blant annet Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) og partiet Rødt samlet seg utenfor.

Tidligere Fritt Ord-mottaker Kim Friele var invitert for å holde appell. Friele har reagert svært kraftig på at Monsen får prisen, og har gitt tilbake sin egen pris i protest.

Fritt Ord sier i sin begrunnelse at årets prisvinner er et eksempel på at det kan medføre omkostninger å delta med selvstendige meninger i en offentlighet som er preget av selvsensur og berøringsangst for brennbare temaer. (©NTB)

(©NTB)