Lovforslaget skal tirsdag opp til avstemming i nasjonalforsamlingens overhus etter at det i juli ble vedtatt i underhuset. Blir det vedtatt, må myndighetene innen 120 dager etablere et tilsyn som skal utarbeide retningslinjer for hvordan marihuana skal dyrkes, samt fastsette priser og overvåke forbruket.

Uruguay er ett av Latin-Amerikas mest liberale land, og bruk av marihuana er allerede lovlig. Dyrking og salg er imidlertid fortsatt forbudt.

Flere land som selv har vurdert å legalisere marihuana, følger nøye med på utviklingen i Uruguay for å se om legalisering er et godt alternativ til dagens forbudslinje. Håpet er at legalisering av ulike narkotiske stoffer vil kunne ta brodden av narkotikasmugling og få slutt på volden som er knyttet til kokainhandelen, ikke minst i latinamerikanske land.

Den styrtrike filantropen George Soros mener at Uruguay også kan bli et forbilde for USA, som han mener har ført en mislykket krig mot narkotiske stoffer.

Hvis loven blir vedtatt, vil personer over 18 år kunne kjøpe opptil 40 gram marihuana i måneden fra offentlige apotek. Men brukerne må registrere seg slik at myndighetene kan følge med på hvor mye de bruker. (©NTB)