Opprinnelig skulle det koste pasientene maksimalt 50 kroner i egenandel å få vaksine mot pandemi— og sesonginfluensa. Mange fastleger protesterte og pekte på at kostnadene ved å gi folk vaksine var langt høyere. Regjeringen besluttet torsdag å oppheve maksprisen på 50 kroner. Staten skal dekke de faktiske kostnadene for begge typer vaksiner, men den enkelte må selv betale kostnadene for å få satt vaksine, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

Vaksinasjon mot den vanlige sesonginfluensaen er allerede i gang. Nest uke starter utsendelse av vaksine mot influensa type A (H1N1), også kalt svineinfluensa. Det er kommunene som har ansvaret for å organisere vaksinasjon lokalt. Hvor mye man må betale i egenandel, vil variere fra sted til sted.

— Prisen for vaksinasjon vil kunne variere avhengig av om vaksinasjonen skjer som massevaksinasjon i kommunal regi, på fastlegekontoret eller andre steder, opplyser departementet.

Det er nå fire personer innlagt på norske sykehus med influensa A (H1N1). Én av disse ligger på intensivavdeling, viser oppdaterte tall fra Folkehelseinstituttet. Seks personer er døde av sykdommen i Norge. Hittil er det registrert 1.762 smittetilfeller her i landet. Det er sannsynligvis lavere enn det virkelige antallet fordi det bare sendes inn prøver fra et utvalg av alle som har influensalignende symptomer. To av tre av dem som har fått smitten påvist, er i alderen 10 til 29 år. Av dem med kjent smittested, er de fleste smittet i Norge. (©NTB)