Hos Politiets sikkerhetstjeneste bekrefter informasjonssjef Martin Bernsen overfor Dagbladet at «dette gjelder flere personer,» men avviser å utdype hvilke personer dette dreier seg om.

Ifølge avisens kilder som har innsikt i saken, gjelder imidlertid instruksen to personer som har vært kjent for offentligheten. Den ene er den tidligere Taliban-ministeren Abdul Mohammad Rauf, som har bodd i Drammen og som nå trolig oppholder seg i Afghanistan eller Pakistan. Ifølge avisen frykter norske myndigheter at han skal komme tilbake til Norge, og at det vil bli vanskelig å få sendt ham ut av landet igjen.

Den andre er algeriske Omar Cheblal, som i en periode var talsmann for den islamske ekstremistgruppa Profetens Ummah. Cheblal ble pågrepet i Hellas i 2013 og har sittet i varetekt i landet siden. I 1994 ble han dømt til 15 års fengsel i Marokko og er ifølge hans advokat i Norge, Trond Olsen Næss, dømt til døden i Algerie for å tilhøre en terrorcelle. Greske myndigheter ønsker å sende ham tilbake til Norge, men her er han ikke ønsket. Han har klaget på utvisningsvedtaket fra Norge og ønsker ifølge Næss å få behandlet asylsaken sin.

Etter det Dagbladet kjenner til gjelder justisminister Anders Anundsens (Frp) instruks ytterligere to eller tre islamske ekstremister som norske myndigheter har knyttet til terror. (©NTB)