CornIsland.jpg
10 cloverfield lane.jpg

**"Spotlight"

DRAMA

Regi: Tom McCarthy

Skuespillere: Rachel McAdams, Michael Keaton, Mark Ruffalo, Stanley Tucci, Liev Schreiber, Brian D'arcy James**

Aldersgrense: Tillatt for alle

Det er merkelig at gravende journalistikk kan gjøre seg så godt på film. Årets store Oscar-overraskelse – vinner av både beste film og beste originalmanus – viser stort sett mennesker som snakker med hverandre. De sitter i møter, de tar telefoner, de banker på dører og de leter i arkiver. Navnene er mange og detaljnivået stort. Når vi som ser på blir revet med – og etter hvert til og med grepet – av noe slikt, sier det mye om hvor vellaget "Spotlight" er. Det sier også sitt om filmens tema.

I 2001 begynner Spotlight, The Boston Globe sin redaksjon for gravesaker, å undersøke om Den katolske kirken har dysset ned en overgrepssak. Snart oppdager de et mønster: Prester som forgriper seg på små barn – det er mange av dem og de går helst etter gutter fra ressurssvake hjem – blir ikke avskjediget eller straffet, de blir bare flyttet fra sogn til sogn. Og hele Boston vet om det. Kirken er rett og slett for mektig til at noen har turt å blande seg inn.

Vi vet at det hele skal ende med en av de største skandalene i vår tid. Solid ensembleskuespill, grundig historiefortelling og vissheten om dette faktisk har skjedd, gjør at "Spotlight" likevel blir en av årets mest besettende filmopplevelser.

Terningkast: 5

Anmeldt av: Roy Søbstad

Sex og død ved bassengkanten

I det erotiske dramaet "A Bigger Splash" spiller Tilda Swinton og Ralph Fiennes en rockstjerne og en plateprodusent som har uoppgjorte føleleser for hverandre. FOTO: SF NORGE AS

**"A Bigger Splash"

DRAMA/KRIM

Regi: Luca Guadagnino

Skuespillere: Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Dakota Johnson, Matthias Schoenaerts

Aldersgrense: 12 år**

Rockestjernen Marianne (Tilda Swinton) har mistet stemmen. For å komme til hektene igjen, legger hun og kjæresten Paul (Matthias Schoenaerts) ferien til en avsidesliggende del av Sicilia. Men idyllen tar brått slutt i det Mariannes eks Harry (Ralph Fiennes) dukker opp. Harry har nemlig ikke bare med seg sin Lolita-aktige datter Penelope (Dakota Johnson), men også sine uoppgjorte følelser for Marianne. Dermed er det duket for ladet atmosfære ved bassengkanten.

Det er vanskelig å tenke seg "A Bigger Splash" uten Ralph Fiennes. I en film hvor fremdriften er så som så, er det hans nesten maniske innsats – Harry oppfører seg som festens midtpunkt selv når det ikke er fest – som tilfører sårt tiltrengt energi. Enten man lar seg sjarmere eller irritere: Det er en skuespillerprestasjon som fascinerer i all sin løssluppenhet.

Velspilt og estetisk tiltalende som "A Bigger Splash" er, tøyer den likevel seerens tålmodighet. Den har ikke nok dybde til å bli et fullgodt karakterdrama og den er ikke spennende nok til å fungere som erotisk thriller. Plottets siste ironiske twist – disse privilegerte menneskene kan visst slippe unna med hva som helst – kommer dessuten i seneste laget og mangler punch.

Terningkast: 3

Anmeldt av: Roy Søbstad

Kjærlighet mellom to kvinner

«Carol» er først og fremst en kjærlighetshistorie, og en studie i tiltrekningskraft. Cate Blanchett og Rooney Mara er strålende. FOTO: Norsk Filmdistribusjon

**"Carol"

DRAMA

Regi: Todd Haynes

Skuespillere: Rooney Mara, Cate Blanchett, Sarah Paulson, Kyle Chandler

Aldersgrense: Tillatt for alle**

«Carol» er basert på romanen «The Price of Salt» fra 1952 av Patricia Highsmith, som hun ga ut under pseudonymet Claire Morgan for kjærlighet mellom samme kjønn på 50-tallet var et skandaløst tema. Therese Belivet (Rooney Mara) er ikke lykkelig, verken i jobben eller i privatlivet. Hun drømmer om noe mer, hun vet bare ikke helt hva. Så en dag ser hun Carol (Cate Blanchett). Det blir et intenst første møte. Begge virker som fanget i hverandres blikk. De trekkes mot hverandre.

Carol er sofistikert og moden i forhold til Therese, og har allerede hatt et forhold til en annen kvinne.

Hun står imidlertid midt i en bitter skilsmisseprosess, og er redd for at ektemannen skal få enda en grunn til å ta fra henne deres fire år gamle datter. Men skal hun fortsette å leve i en løgn for å ikke miste datteren, eller skal hun være åpen og ærlig om hva hun er og hvem hun er?

I USA har filmen fått aldersgrense R (17), i Norge er den tillatt for alle. Jeg anbefaler et sted midt imellom. Den passer ikke for barn. Men for ungdom og voksne er det en vakker og rørende film, som sier veldig mye selv om den har sparsommelig dialog, og som viser kraften i diskrete berøringer og hemmelige, intense blikk. Filmen mottok seks Oscar-nominasjoner, blant annet for beste kvinnelige hovedrolle og birolle.

Terningkast: 5

Anmeldt av: Cathrine Sordal

Nervepirrende

John Goodman er fabelaktig og viser at han har mange strenger å spille på. FOTO: United International Pictures

"10 Cloverfield Lane"

Sci-fi/thriller

Regi: Dan Trachtenberg

Skuespillere: Mary Elizabeth Winstead, John Goodman, John Gallagher Jr.

Aldersgrense: 12 årFilmen «10 Cloverfield Lane» er Dan Trachtenbergs regidebut, men J. J. Abrams har helt klart holdt ham i hånden underveis som filmens produsent. Filmprosjektet, som startet under tittelen «The Cellar» og så «Valencia», utviklet seg til å bli en slags slektning til filmen «Cloverfield» fra 2008, men det er ikke en direkte oppfølger.

Michelle (Mary Elizabeth Winstead) forlater forloveden sin av uvisse grunner, og legger ut på en kjøretur. På veien havner hun i en ulykke, og da hun våkner oppdager hun at hun er fanget i en underjordisk bunker. Howard (John Goodman), mannen som har stengt henne inne, sier at han har reddet henne fra et kjemisk angrep som har skjedd i verden utenfor, og at de derfor aldri må finne på å åpne døren til utsiden. Hun vet ikke hva hun skal tro. Hva er egentlig sannheten?

Mer kan jeg ikke si uten å røpe for mye, og det er overraskelsesmomentet filmen hovedsakelig er bygd opp på. I første delen av filmen funker dette svært bra, mest på grunn av John Goodmans urovekkende tilstedeværelse, men også fordi karakterene ikke er endimensjonale. Siste del av filmen er jeg ikke like imponert over, men alt i alt er det en vellaget og nervepirrende film som stort sett treffer der den skal.

Terningkast: 4 Anmeldt av: Cathrine Sordal

Alle burde burde unne seg en slik opplevelse i blant

CornIsland.jpg

**"Corn Island"

DRAMA/KRIGSFILM

Regi: George Ovashvili

Skuespillere: Ilyas Salman, Mariam Buturishvili, Irakli Samushia, Tamer Levent

Aldersgrense: 9 år**

Den gamle bonden drar båten sin i land på øya midt i elven. Han tråkker på jorden, siler den mellom fingrene og tar til og med litt av den i munnen. Neste gang han kommer, har han med seg redskaper og materialer til å bygge en liten hytte. Snart får bonden selskap av barnebarnet sitt, en jente på vei inn i puberteten, og begynner å plante mais. Her skal de arbeide sommeren gjennom. Verden virker langt unna.

Hele "Corn Island" utspiller seg på det kanskje 50 meter lange jordstykket av en øy. Den har knapt noen musikk og kanskje 20 replikker til sammen. Dette er en film hvor hovedpersonene tar seg tid til å ligge på ryggen og bare se på fuglene som flyr forbi. Men når noe dramatisk først skjer, føles det desto viktigere.

Verden skal komme nærmere, nemlig. Bonden og jenta hører noen ganger skyting fra bredden, noen ganger passerer skulende soldater i båt. "Det er et farlig sted dere har valgt," advarer et abkhazisk befal. Han er på leting etter en såret georgier. Ingenting er likevel farligere enn naturkreftene.

Å se "Corn Island" er som å bli fortalt en fabel. Den er like usentimental som den er enkel, like tidløs som den er klisjéfri. Alle burde burde unne seg en slik opplevelse i blant.

Terningkast: 5

Anmeldt av: Roy Søbstad