Kilden, konsertsalen

Opera Sør

Kristiansand Symfoniorkester

OPERAKONSERT

Dirigent Henrik Schaefer

Sopran: Mariann Fjeld-Solberg, Mezzo: Ingeborg Gillebo, Tenor: Dovlet Nurgeldiyev, Baryton: Günter Haumer

Opera Sør og Kristiansand Symfoniorkester inviterte til et komplett Mozart-program. En utsøkt sammensatt solistkvartett gjorde kvelden til en stor opplevelse. De fire er unge, likevel godt i gang med strålende karrierer, og når man hører dem forstår man hvorfor. Størst inntrykk på meg gjorde nettopp de store kvartettene; Recordare-satsen fra Requiem og kvartetten Non ti fidar, o misera fra Don Giovanni. Duetter og trioer, der de ulike konstellasjoner av solistene fikk spille litt mot hverandre, var også strålende øyeblikk av vakker sang.

Hver for seg hadde de fire solistene arier fra en mengde forskjellige operaer. I denne konserten fikk vi prøver av 11 av de 22 operaene og syngespillene Mozart skapte, og det fører for langt å gå inn på de enkelte. Orkesteret hadde fire innslag uten sang, blant annet førstesatsen fra Eine kleine Nachtmusik, riktig friskt og flott spilt under ledelse av dirigent Henrik Schaefer, til daglig musikalsk leder i Göteborgsoperaen.

Det er alltid et dilemma å vite hvordan man skal presentere et slikt program. De fire synger selvsagt ariene på originalspråkene, i noen tilfeller tysk, andre på italiensk. Man skal være svært språkkyndig, eller fortrolig med operaen på forhånd, for å få med seg sammenhengen mellom musikk og tekst eller handling. Konferansier Frøydis Emilie Lind forholdt seg nokså generelt til Mozart, og lot oss få møte en av solistene og dirigenten i korte intervjuer. Slik ble hennes oppgave løst veldig diskret. Musikken, verkene fikk stå i sentrum, og det er bra.

Selv ville jeg nok ønsket noe mer orientering om i alle fall noen av verkene. Etterpå ser jeg at det er gjort utførlig rede for innhold og handling i alle operaene i programheftet. Sånn sett kan man glede seg over det dagen derpå, og bli mer kjent med noen av disse litt ukjente tingene som ble fremført i denne konserten.