— Vi håper at Utstranda Vel aksepterer statens forslag til forlik, slik at vi sammen kan komme sammen og enes om en ny utforming av minnestedet på Sørbråten. På den måten kan vi unngå en opprivende rettssak, sier Lisbeth Kristine Røyneland, lederen av Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, til NTB.

Minnestedet på Sørbråten skulle etter planen stå ferdig i sommer, men Utøya-naboenes protester har ført til at prosessen er blitt kraftig forsinket.

I et forsøk på å komme naboene i møte, har regjeringen tilbudt å skrote det omstridte minnesmerket «Memory Wound» av den svenske kunstneren Jonas Dahlberg, men det er plasseringen og ikke selve utformingen Utøyas naboer ikke aksepterer. De er fortsatt klare til å trekke staten for retten for å få omgjort planene og synes det er leit at de ikke møter forståelse for dette hos Støttegruppen.

— Det er leit at Støttegruppen ikke forstår hvor ille dette er for oss og ikke ser belastningen dette er for alle de som sto opp og reddet ungdommene deres vekk fra Utøya. Støttegruppen skulle også være en ressurs for oss - vi er også berørt av 22. juli, sier Anne-Gry Ruud, styremedlem i Utstranda velforening, til NTB.

— Når staten nå går bort fra Memory Wound som kunstverk - et kunstverk som var spesialdesignet til Sørbråten - bør et nytt kunstverk kunne plasseres hvor som helst. Vi forstår ikke hvorfor Støttegruppen fortsetter å stå så hardt på at minnesmerket må plasseres akkurat på Sørbråten når de nå vet hvor belastende dette er for oss, sier hun. (©NTB)