Kriminalstatistikken og resultatene for Agder politidistrikt i 2015 viser en nedgang i antall vinningssaker i 2015 sammenlignet med 2014. Den totale nedgangen er på 9,1 prosent, ifølge en pressemelding.

— Politiet har flere steder i distriktet jobbet målrettet for å få redusert antall grove tyverier fra boliger i Agder, og har også etablert egne prosjekter med spesielt fokus på etterforskning og forebygging av boliginnbrudd, sier fungerende politimester i Agder politidistrikt, Arne Pedersen, i pressemeldingen.

Det er særlig stor nedgang i tyverier fra bolig og grove tyveri fra bil. Disse tallene har falt med henholdsvis 62 og 70 saker siden 2014. — Det har vært høy produksjon og stor grad av effektivitet i sakshåndteringen. Vi har hatt en positiv utvikling når det gjelder vinningskriminaliteten hvor det har vært en markert nedgang. Særlig gledelig er det at grove tyverier fra bolig har gått relativt markert ned sammenliknet med 2014. Det er også et område hvor vi har lagt ned mye ressurser, sier Pedersen i pressemeldingen.

Raskere saksbehandling

Oppklaringsprosenten i Agder politidistrikt var i 2015 på 54,9 prosent, 1,2 prosentpoeng over snittet for hele landet. Også hva saksbehandlingstid angår, kom Agder politidistrikt bedre ut av 2015 enn landsgjennomsnittet. I Agder ble sakene behandlet i gjennomsnittlig 81 dager, mens det i resten av landet gikk 95 dager.

Det var også en nedgang på fire prosent i antall registrerte saker totalt i forhold til 2014; 22.880 mot 23.866 i 2014. — Agder politidistrikt skiller seg fortsatt positivt ut sammenliknet med andre store politidistrikter når vi ser på oppklaringsprosent, rask saksbehandlingstid og restanser, ifølge Pedersen.

Flere voldssaker

Det ble registrert 9,3 prosent flere voldsanmeldelser i 2015 enn i 2014, ifølge politiet, og vold i nære relasjoner har økt i flere år. Det ble også anmeldt flere tilfeller av vold mot offentlige tjenestemenn, deriblant trusselsaker og kroppskrenkelser.

Ellers ble det registrert 11,6 prosent færre sedelighetssaker i 2015 enn året før; totalt 236. Dette ligger ifølge Pedersen innenfor normale variasjoner fra år til år.

Antall voldtekter gikk ned fra 68 til 63, mens det ikke ble registrert noen overfallsvoldtekter i 2015. I 2015 ble det også etterforsket tre drap i Agder politidistrikt - ett i Mandal og to i Søgne og Songdalen.

Ungdomsstraff

Det var en nedgang i antall førstegangskriminelle blant barn og ungdom i aldersgruppen 15-18 år i fjor. Dette tallet var i 2014 152, mens det i 2015 var 117. I pressemeldingen heter det at Agder politidistrikt er et av de distriktene som har vært tidlig ute med å bruke ungdomsstraff og ungdomsoppfølging som nye reaksjonsformer mot ungdom mellom 15 og 18 år. Politidistriktet samarbeidet nært med Konfliktrådet og kommunene.

Det er også innført en ny straffereaksjon for ungdom. Denne er rettet inn mot mer alvorlig og gjentatt kriminalitet.

— Samlet sett er vi fornøyd med at innsatsen både i form av etterforskning, forebyggende tiltak og aktiv bruk av nye særreaksjoner synes å ha gitt en positiv effekt, sier Pedersen i pressemeldingen.