— Jeg kan bekrefte at vi anker dommen. Det er alt jeg kan si om det, sier kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justis- og beredskapsdepartementet til Fædrelandsvennen.

— Hva er grunnlaget for anken?

— Det må jeg sjekke med fagavdelingen og komme tilbake til, sier Johansen, som var opptatt i et møte da Fædrelandsvennen ringte.

Det varNRK som meldte om avgjørelsen først mandag ettermiddag.

Beskyldt for rakettforskning

En iranskfødt professor og en kinesisk stipendiat ble i januar utvist fra Norge fordi norske myndigheter mente at de utgjorde en sikkerhetsrisiko. Professoren hadde da jobbet ved Universitetet i Agder i flere år. Kineseren kom til Norge i 2012 for å gjøre ferdig sin doktorgrad ved samme institusjon.

Grunnlaget for utvisningen var at de to forskerne skulle ha deltatt i utviklingen av avanserte kinesiske våpen.

Saksøkte staten

Forskerne har stilt seg uforstående til at denne påstanden og valgte å saksøke den norske stat for å få kjent utvisningen ugyldig. For en måned siden kom Oslo tingrett fram til at de to forskerne ikke utgjør noen fare for rikets sikkerhet og at utvisningsvedtaket dermed ikke er gyldig.

Det er denne dommen Justis- og beredskapsdepartementet nå har anket til en høyere rettsinstans.

Tas til etterretning

Forskernes advokater, Arild Humlen og Nils Anders Grønås, var ikke kjent med at dommen blir anket eller ankegrunnlaget da Fædrelandsvennen kontaktet dem mandag.

– Det får vi bare ta til etterretning, sier Humlen, som representerer den 39 år gamle professoren.

Grønås, som representerer den 29 år gamle kineseren, vil også avvente ankegrunnlaget før han kommenterer departementets beslutning.