Hvor står vi etter et drøyt halvår med en intens sammenslåingsprosess med sentrum i Kristiansand? Et grundig utredningsarbeid er gjort. En omfattende intensjonsavtale ble forhandlet frem. Og ordførerne samt de andre forhandlerne fra de fem kommunene ble kjent med hverandre og bygde viktige allianser.

Men utredningene og intensjonsavtalen blir ikke satt ut i livet. Og alliansebyggingen mellom toppolitikerne fikk aldri røtter lenger ned i kommunene.

Tvert imot har særlig de siste ukene ført til en stadig dypere splittelse. Mellom folk flest. Mellom partifeller. Og mellom kommunene.

Den aller største taperen er partiet Høyre.

Debattnivået har til tider vært på et lavmål, særlig i sosiale medier. Personangrepene bør være et tankekors, særlig for de som har snakket aller høyest om folkestyre. Ordfører Astrid Hilde (Ap) fortalte i Søgne kommunestyre onsdag kveld om folk som ikke hadde turt å fortelle at de var for en storkommune. «Vi har vært ei delt bygd», sa Frps Christian Eikeland.

Den bitre stemningen fikk vi onsdag også flere eksempler på mellom partifeller, i Songdalen kommunestyre. Flere i Sp-gruppa rettet giftige angrep mot sin egen ordfører, Johnny Greibesland, som til slutt stemte for å forhandle videre med Kristiansand og Søgne. «Det er ikke rart det blir politikerforakt», sa Solbjørg Jørgensen. Og la til: «Jeg er sjokkert og lei meg, spesielt på Sps vegne». Hennes partifelle Kåre Dybesland kalte prosessen siden folkeavstemningen — og dermed Greibeslands holdning til den - for «en såpeopera».

Men det er ikke bare i Songdalen Sp det har blitt strid. «Det er kanskje ikke så mange som tror at jeg også er KrF-er etter at dere har hørt den forrige», sa Terje Imeland i samme møte. Hans gruppe delte seg. Og i Søgne sa KrF-eren Inge Johan Jenssen at «Jeg kommer til å stemme mot min egen overbevisning».

KrF og Sp var ikke alene. Venstre i Songdalen ville forhandle om K3, Venstre i Søgne sa nei. Frp i Songdalen ville følge folkeavstemningen, det ville ikke Frp i Søgne.

Den aller største taperen er likevel partiet Høyre. I Songdalen kjempet partiet knallhardt for K3. Men så var det altså Jan Tore Sanners partifeller i Søgne som veltet en sammenslåing av Søgne, Songdalen og Kristiansand. «Jeg er flau over mitt eget parti», sa en i Sanners parti i en pause i kommunestyret onsdag. Og kveldens mest betimelige replikk kom fra gruppeleder i Ap, Bjørn Egeli, til Høyre. «Dere kan ikke regne med at det er vi som skal redde Sanners prestisjeprosjekt».

Resultatet av sammenbruddet kan bli dårligere samarbeid mellom kommunene. Kristiansand drifter i dag IKT-systemene i Songdalen og Birkenes. Det har «byen» varslet at den neppe vil fortsette med. Og samtidig som Søgne sa nei til en sammenslåing, vedtok bystyret i Kristiansand å gå gjennom alle de andre interkommunale samarbeidene. Svekkes de, svekkes tilbudene til innbyggerne - og samholdet mellom kommunene.

Ordfører Johnny Greibesland avsluttet sin appell i Songdalen kommunestyre onsdag ved å sitere fra et innlegg som ble holdt i det siste møtet i gamle Finsland kommune, før den ble en del av Songdalen kommune for 50 år siden. Det var et dikt med følgende avslutning:

«So vonar me at alt må bli greit til slutt».

Slik gikk det dessverre ikke i denne sammenslåingsrunden.