— Jeg må vel medgi at et av mine største, musikalske øyeblikk var da Bowie spilte «Heroes» på Idrettsplassen, sier Hetland.

Daværende pressesjef Pål Hetland rangerer Bowies framføring av "Heroes" på idrettsplassen som et av sine største musikalske øyblikk noensinne. Foto: Junge, Heiko

Med 15000 publikummere, perfekt produksjon og en av verdens største artister på scenen mener Hetland konserten utgjør et klimaks i festivalens historie.

Quart

— Hva tenkte du da Toffen fortalte at Bowie skulle spille på Quart?

— Det var ikke helt slik det skjedde. Det var Bowies managere som spurte om han kunne få komme. Men Toffen ville egentlig ikke ha Bowie, han var redd Bowie var for stor. Så Solbakken og jeg måtte overtale ham, sier Hetland.

Før konserten fikk de tre møte legenden og ble avbildet sammen med ham på Odderøya.

Datteren

— Bowie har betydd mye for meg musikalsk, så sammen med opplevelsen på Quart var det en trist melding å våkne opp til at han ikke er mer. Og så dør han på bursdagen til datteren min, Amanda, sier Hetland og legger til at han sjelden lar seg berøre av nyheter om kjendiser som går bort.

Han framhever Bowies vilje til å utvikle seg, til alltid å være progressiv og ikke hvile på sine laubær som viktige kvaliteter i musikken.

Toffen

— Dette var trist, sier Toffen.

Han bekrefter Pål Hetlands versjon om at han egentlig ikke ville ha Bowie på Quart i 2002, fordi han var for stor.

— Vi hadde fått tilbud om ham i 1997, også, men da var han liksom ikke helt inne. Men i 2002 var han blitt så stor at jeg var redd forventningspresset til neste års headliner kunne skade festivalen, sier han.

Utsolgt

Samtidig er det et faktum at 2002 var det første og eneste året der samtlige festivaldager ble utsolgt på Idrettsplassen. Toffen mener oppmersomheten rundt Bowies konsert gjorde at det ble utsolgt også de andre dagene.

Og Toffen husker godt presseoppslagene året etter da musikk-politiet uttrykte skuffelse over at det ikke kom hovedattraksjoner som kunne toppe Bowie.

Å møte ham ansikt til ansikt var spesielt:

Star-struck

— Joda, selv om jeg har møtt mange artister i mitt liv, var det spesielt få å hilse på Bowie. Jeg ble litt star-struck, sier Toffen og forteller en lite kjent anekdote fra samme dag.

Duoen White Stripes med Jack og Meg White varmet opp for Bowie, og gjennom hele konserten hadde Meg problemer med hi-hatten. Da de var ferdige, like før Bowie skulle på scenen, falt hun sammen i gråt og fortvilelse bak scenen:

— Da så vi den omsorgsfulle Bowie. Han satte seg ned med Meg og trøstet henne helt fram til en av scenearbeiderne prikket han på skulderen og sa at han skulle begynne om et minutt, sier Toffen.

Favoritter

Han beskriver Bowie som en gentleman, som definerte musikalske trender før alle andre. To album er Toffens favoritter: "Young Americans" (Jeg er jo en discodude, vettu) og "Scary Monsters".

— Og "Lets dance" er et album jeg stadig vender tilbake til, det er jo skikkelig pop.