Politimester i Agder politidistrikt, Kirsten Lindeberg Foto: Reidar Kollstad
Kjell Ingolf Ropstad Foto: Anette Os

— I dag blir ikke ledelsen i politiet straffet, selv om de ikke avhører barn innen en lovpålagt frist. Hvor mye er et barns liv egentlig verdt, når det ikke får noen konsekvenser? spør Siri Søftestad, som er sosionom og forsker som i over 20 år har jobbet med barn som er utsatt for vold og seksuelle overgrep.

Barn skal avhøres innen sju dager ved mistanke om alvorlige overgrep. Men i forrige uke viste Fædrelandsvennen at ingen avhør av barn ble gjennomført på Statens barnehus Kristiansand innen fristen i januar i år.

Barna måtte vente i snitt 27 dager på avhør. Agder lå dermed dårligst an av alle distrikt i landet.

I februar klarte politiet å gjennomføre 63 prosent av avhørene innen fristen. I fjor kom 285 barn til avhør ved barnehuset, som er et tilbud til barn og ungdom som kan ha vært utsatt for, eller vært vitne til, vold eller seksuelle overgrep.

Folk flest tror at systemet fungerer som det skal i Kristiansand. Selvsagt får barn som er utsatt for overgrep hjelp i etterkant, tenker man. Men slik er det ikke.

Ventetid for barn

I 2012 måtte barn i Agder gjennomsnittlig vente i 65 dager fra anmeldelse til avhør. I 2013 måtte barna vente i 44 dager. Og i 2014 ventet de i 53 dager.

— Tenker politimesteren i Agder på hvordan ventetiden er for et barn? For en familie? For en mistenkt? Hvordan kan politiets ledelse ha lange ventelister for avhør av barn år etter år, uten at noe skjer? Vi krever konsekvenser og straff når politiet ikke overholder fristen, sier Søftestad.

— Folk flest tror at systemet fungerer som det skal i Kristiansand. Selvsagt får barn som er utsatt for overgrep hjelp i etterkant, tenker man. Men slik er det ikke, sier hun videre.

Politiet fører statistikk

Selv svarer politimester i Agder politidistrikt, Kirsten Lindeberg, dette, når hun blir spurt om hvordan hun vil undersøke om Agder politidistrikt overholder fristene.

Politimester i Agder politidistrikt, Kirsten Lindeberg Foto: Reidar Kollstad

— Vi fører statistikk på dette hver måned, og har god kunnskap om hvordan Agder politidistrikt leverer i forhold til fristene. For februar hadde vi en markant forbedring, og med de tiltak vi nå har satt inn, har vi god tro på at mars vil vise en ytterligere forbedring, skriver hun i en e-post til Fædrelandsvennen. - Og hvilke konsekvenser burde det få om fristene ikke overholdes?

— Politidirektøren følger samtlige politimestere tett på dette. Disse sakene har høyeste prioritet, og dette er et krav distriktene må rapportere på hver måned. Det blitt også opp i kontaktsamtalene mellom politidirektør og den enkelte politimester, svarer Lindeberg.

- Politi må bli ansvarliggjort

Siri Søftestad etterlyser konkrete tiltak i politimesterens svar.

— Det hadde vært spennende å høre hvilke grep politimesteren har tatt som skal endre praksisen deres. Vi forventer umiddelbare resultater. Politiledelsen har hatt god tid på seg. Disse overskridelsene har vart i flere år, sier Søftestad.

Kjell Ingolf Ropstad Foto: Anette Os

Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som sitter i Stortingets justiskomité, mener forskjellene mellom de ulike politidistriktene er for ulike. I Troms politidistrikt tok de 83 prosent av avhørene innenfor fristen, mens i Østfold politidistrikt klarte de bare tre prosent.— Siden dette er et av de viktigste områdene politiet arbeider med, må det være en eller annen form for reaksjon når politiet ikke overholder fristene. Politiet må ansvarliggjøres, spesielt når vi ser slike store forskjeller. Likevel tror jeg ikke at straff i seg selv er nok for å forbedre arbeidet, sier Ropstad.

Inger Lise Andersen, som er klinisk sosionom og har arbeidet med seksuelle overgrep mot barn i 15 år, mener noe er galt med selve systemet når politiet ikke klarer å overholde avhørsfristene.

— I stedet for å kreve mer ressurser, tilpasser heller politiet seg systemet som ikke fungerer, og barna betaler prisen. Politiet må heller innføre turnus og fagfolk må være tilgjengelig når barn trenger dem. Jeg mener at politiet kan ferdigstille sakene til barna på kveldstid.

I stedet for å kreve mer ressurser, tilpasser heller politiet seg systemet som ikke fungerer, og barna betaler prisen.

Politiets etterforskning skal granskes

For å sjekke kvaliteten på politiets arbeid skal to statsadvokater ved hvert av de ti statsadvokatembetene sjekke saker som dreier seg om vold i nære relasjoner, hvor barn ofte er blant ofrene. Hundre punkter ved politiets etterforskning av vold mot barn skal ettergås, og over 20 statsadvokater er satt av til jobben, ifølge Aftenposten.

Gjennomgangen av politiets arbeid skal følge klare retningslinjer fra Riksadvokaten. Over hundre punkter om alt fra hvordan bevis er sikret når politiet er tilkalt til vold i hjemmet, til tidsforbruk og hvilke vitner som er avhørt skal gjennomgås. Statsadvokatene skal også gi tilbakemelding til hvert enkelt politidistrikt om hva som må forbedres, og de skal sende rapport til riksadvokaten, ifølge avisen.