Hjernen bak angrepet på kredittkort i 24 land over hele verden er en 32 år gammel tyrkisk statsborger. Han regnes som en av verdens mest talentfulle hackere, ifølge Spiegel og andre tyske medier. Blant hans kallenavn er «Predator».

Tyrkeren ledet en stor bande som gjennomførte et av de største nettbaserte bankranene i historien. Banden stjal data om kredittkort og benyttet kopier til uttak fra minibanker i februar 2013.

Utbyttet ble 40 millioner dollar, eller nær 250 millioner kroner etter dagens dollarkurs.

  • Tyverier av kredittkortdata er blitt en vekstbransje innenfor internasjonal kriminalitet, les her.

  • Les om de vanlige nettsvindlene her.

  • Europol har tidligere anslått omfanget av kredittkortsvindelen i Europa til over 11 milliarder kroner i året. Samarbeidsorganet åpnet i fjor også et eget senter for datakriminalitet, se her.

Secret Service

Tipset som førte til at hovedmannen ble pågrepet, stammer ifølge Der Spiegel fra amerikanske Secret Service. Denne institusjonen vokter ikke bare den amerikanske presidenten og andre ledere, men har også ansvaret for å jakte på falskmyntnere og andre finansforbrytere på føderalt nivå i USA.

Secret Service kom på sporet av den tyrkiske mannen gjennom opplysninger fra et kronvitne. Tyrkeren oppholdt seg på et luksushotell i Frankfurt. Han ble oppsporet og pågrepet etter at han forsøkte å bruke hotellets trådløse nett til å gå inn på en e-postkonto.

Pågripelsen skjedde allerede for flere måneder siden, men ble først kjent sist helg. Den siktede tyrkiske statsborgeren og hans advokat kjemper mot utlevering til USA, som hevder at han allerede har gjennomført to tidligere nettsvindler i USA av nesten like stort omfang.

Indisk IT-firma

Banden gikk først til aksjon mot et indisk IT-firma i Bangalore og fikk ut alle data om i alt 12 kredittkort. Så lagde banden kopi av kredittkortene og utleverte dem til tallrike medsammensvorne i ulike land.

Bandemedlemmene gikk til en samordnet aksjon og tømte penger fra minibanker i mange land.

To av de sammensvorne ble pågrepet i Düsseldorf allerede mens de forsøkte å tømme 170.000 euro (nær 1,4 millioner kroner) fra lokale minibanker. Det skjedde etter at et oppmerksomt vitne slo alarm.

Fryktet for familien

De pågrepne var en nederlandsk statsborger og hans mor. De nektet å avsløre hvem som hadde gitt dem de hemmelige kodene av frykt for at deres familie skulle bli utsatt for represalier. Resultatet ble en strengere straff på ubetinget fengsel i fire år og tre måneder for hver av de tiltalte.

Den tyrkiske hovedmannen sitter for tiden i varetektsfengsel i Frankfurt, forøvrig uten tilgang på datautstyr.