— Bygningen kan stå alle andre steder, ikke midt på god dyrket mark som er i matproduksjon. Her må vi slåss for den matjorda vi har, å bygge den ned må være det siste alternativet i verden, uttaler fungerende landbruksdirektør Unni Svagård hos Fylkesmannen i Vest-Agder.

De har nå bestemt seg for å overprøve kommunalutvalgets vedtak fra 28. april.

Kristiansands-politikerne ga tillatelse til hestesenteret, selv om jordloven er krystallklar på at dyrket mark ikke må brukes til andre formål enn jordbruksproduksjon.

- Trengs litt voksenopplæring

Fylkesmannens landbruksavdeling har nå tre måneder på å begrunne sin innsigelse, før saken går tilbake til Kristiansand.

Landbruksdirektør Unni Svagård hos Fylkesmannen i Vest-Agder. Foto: Jon Anders Skau

Hvis flertallet står på sitt, vil Landbruksdepartementet ta den endelige avgjørelsen. Cathrine Rasmussen (50), datter av skipsreder Einar J. Rasmussen, har avtalt å overta en gård på Foss for å bygge ridehall og ridebane. Hun ønsker å ta med hestene på flyttelasset hjem fra Danmark til sommeren.

Foss i Tveit regnes for å være et av kommunens aller beste landbruksområder.

Politikerne viser til at hestehold er så nærme gårdsdrift du kan komme, og at matjorda som graves opp skal flyttes til et annet sted, slik at den ikke går til spille.

De har også argumentert med at det ikke skal støpes noen fast såle for bebyggelsen, kun legges en ringmur som enkelt kan demonteres senere.

— Det trengs kanskje litt mer voksenopplæring, kommenterer landbruksdirektør Svagård når hun får høre argumentene.

Kunne godtatt et fjøs

Hun kaller det en «biologisk misforståelse» at man kan lagre matjord og hente den fram igjen.

Det er med jorda som med isfjell, du ser bare en tidel av det.

— Da blir det ikke samme kvaliteten. Matjorda bygger seg opp over tid, det handler om jordstruktur, mikroorganismer, et helt lite økosystem. Det er med jorda som med isfjell, du ser bare en tidel av det, sier landbruksdirektøren.

I dag gis det i prinsippet bare dispensasjon fra jordloven når samfunnet skal bygge infrastruktur, så som stamveier og nye sykehus. I den kategorien havner ikke et privat hestesenter.

— Hadde det vært et fjøs med melkeproduksjon, kunne det gått an, men en ridehall for hest regnes ikke på samme måte som en landbruksbygning, tilføyer Unni Svagård.

- Fremdeles mest fornuftig

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) takker pent nei til tilbudet om voksenopplæring.

Jørgen Kristiansen (KrF) argumenterte for shestesenteret i kommunalutvalget. Det samme gjorde ordfører Arvid Grundekjøn og Mette F. Roth fra Høyre. Foto: Vegard Damsgaard

— Det er jo landbruksdirektørens jobb å peke på sånne ting. Vi politikere er lekfolk, og skal være lekfolk. Vår oppgave er å fatte beslutninger basert på det vi oppfatter som det mest fornuftige. Jeg mener fremdeles vårt vedtak er mest fornuftig, sier Kristiansen til Fædrelandsvennen. Han tar til etterretning at Fylkesmannen overprøver det lokale vedtaket, og tror ikke det behøver bety at departementet gjør det samme.

— Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har sendt signal til fylkesmennene om at flere vedtak skal fattes lokalt. I dag er det sånn at ni av ti klager fra Fylkesmannen overprøves av departementene, påpeker varaordføreren.

Cathrine Rasmussen besvarte ikke Fædrelandsvennens henvendelser fredag.