Norsk filminstitutt offentliggjorde torsdag formiddag de tre filmene som er kortlistet som årets norske Oscar-kandidat; «1001 gram», «Blind» og «Brev til kongen». Filmer som "Frøken Julie" og "Tusen ganger god natt" har mer enn 50 prosent engelsk tale, og kunne dermed ikke bli årets norske Oscar-kandidat.

Tre kristiansandere har en vesentlig rolle i to av kortlistede filmene. Fotografen Marius Matzow Gulbrandsen og fargekorrigerer Adrian Dar har laget bildene i "Brev til kongen", mens skuespilleren Henrik Rafaelsen spiller den mannlige hovedrollen i "Blind".

— Det er veldig gøy. Jeg er glad for at "Blind" fortsatt har et liv rundt om i verden. Den hadde akkurat premiere på kino i Oslo, hvor den har fått fantastiske kritikker. Og den blir satt opp igjen i Oslo igjen, etter at den vant fire Amanda-priser, skriver Rafaelsen i en sms til Fædrelandsvennen.

Den endelige norske Oscar-kandidaten offentliggjøres onsdag 3. september, rett i forkant av filmfestivalen i Toronto som starter samme uke. Oscar-nominasjonene offentliggjøres torsdag 15. januar 2015 og selve Oscar-utdelingen går av stabelen søndag 22. februar 2015. Tidligere norske filmer som har kommet gjennom nåløyet og blitt nominert er «Kon-Tiki» (2013), «Elling» (2001), «Søndagsengler» (1996), «Veiviseren» (1987) og «Ni Liv» (1957).