De siste ukene har vi sett hvordan den brede enigheten om innstramminger i innvandrings— og integreringspolitikken som fant sted på Stortinget før jul, har smuldret opp i et partipolitisk spill. Særlig etter Frps demonstrative krav om at det skal stemmes over Listhaugs 40 innstrammingsforslag enkeltvis og ikke samlet, har det blitt mer og mer usikkert hvordan dette ender. Høyre fortviler over regjeringspartner Frp og ser at støtten fra Venstre og KrF er i spill.

I dag leverer Stortingets kommunalkomité sin innstilling. Ifølge lekkasjer Aftenposten sitter på, vil flere av Listhaugs forslag falle dersom Frp insisterer på en avstemming som omtales som slalåmkjøring.

Det brede forliket som bestod av V, KrF, H, Frp, Ap og Sp er revet i stykker av Listhaugs eget parti, og nå kan det i stedet bli et flertall på Stortinget bestående av Ap, Sp, KrF og V som vil få størst innflytelse på Regjeringens asylforslag. For Høyre er i så fall dette et stort nederlag, mens det virker som det er akkurat dette Frp ønsker å oppnå.

Partiet ser frem mot valgkampen neste år og ønsker en situasjon på Stortinget der de kan tvinge frem uenighet punkt for punkt i Regjeringens forslag. Slik kan de senere fortelle velgerne at de står for en strengere asylpolitikk enn stortingsflertallet. Noe de ikke vil kunne hevde like kraftfullt dersom det blir et bredt forlik.

For Arbeiderpartiet kan denne situasjonen faktisk være en mulighet til å få en tydeligere rolle i innvandringspolitikken. Jonas Gahr Støres dilemma er at hans parti i all vesentlighet er enig med Høyre og Frp når det gjelder å føre en streng innvandringspolitikk. Partiene skiller mer lag når det gjelder integrering, og det er også i integreringsspørsmål asylforliket ser ut til å sprekke. Ap ønsker en mildere politikk enn regjeringspartiene når det gjelder familiegjenforening og botidskravet for permanent opphold. Slik kan Frps krav om å stemme over hvert enkelt forslag føre til at Regjeringens samarbeidsprosjekt sprekker opp, og Aps våte drøm om å tiltrekke seg sentrumspartiene komme nærmere oppfyllelse.

Da partiene samlet seg om det brede forliket i fjor var flyktningsituasjonen dramatisk og akutt. Det er den fortsatt, men vi merker den ikke langs våre grenser. Mer skulle det ikke til for at Frp så sitt snitt til å skåre politiske poeng fremfor å bidra til å skape bred politisk enighet i disse viktige spørsmålene.