– Vi har hatt som mål at vi skal være stolte av det vi gjør med Kasernen, og det begynner vi å bli. Vi har ikke tatt noen snarveier, sier daglig leder Arild Skeie i Oksøy Eiendom, selskapet han eier (30 pst.) sammen med Rune Iversen (30 pst.) og Per Arne Kjøstvedt (40 pst.). Foto: Reidar Kollstad
Levi Toader og Kjell Pedersen monterer liggestoler som byggherren fikk øye på i utlandet, og som nå skal stå i parken utenfor Kasernen. Foto: Reidar Kollstad
Nye Kasernen er snart klar for innflytting. På fremsiden blir det offentlig park. Foto: Reidar Kollstad
Nye Kasernen er snart klar for innflytting. På fremsiden blir det offentlig park. Foto: Reidar Kollstad
De fleste leilighetene har 3,5 meters takhøyde, og sovehems. Foto: Reidar Kollstad
De fleste leilighetene har 3,5 meters takhøyde, og sovehems. Foto: Reidar Kollstad
De fleste leilighetene har 3,5 meters takhøyde, og sovehems. Foto: Reidar Kollstad
Nye Kasernen er snart klar for innflytting. Foto: Reidar Kollstad
Nye Kasernen er snart klar for innflytting. På fremsiden blir det offentlig park. Foto: Reidar Kollstad
Mot Østre Strandgate er Riksvåpenet øverst ved mønet intakt. Foto: Vegard Damsgaard

Forsvarets gamle hovedkvarter fra 1913 har siste året gjennomgått en streng disiplinert totalrenovering.

— Bygget er jo litt staselig, og det er helt tydelig at folk bryr seg om Kasernen. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger, blant annet fra naboer som var kritiske i starten, opplyser daglig leder Arild Skeie i Oksøy Eiendom AS, som overtok Kasernen i 2013. Den vernede murbygningen har en sentral posisjon i byens militærhistorie. I 2003 flyttet de siste grønnkledde ut, deretter ble det ti år med forfall og sporadisk bruk.

De fleste leilighetene har 3,5 meters takhøyde, og sovehems, forklarer Arild Skeie. Størrelsene varierer fra 20 til 60 kvadratmeter, de fleste er 30. Her en leilighet på fremsiden, som har vinduer på tre sider. Foto: Reidar Kollstad

Siste året er Kasernen innredet med 60 leiligheter, myntet på sivilister i alderen 20-30 år.

— Lysere og mer åpent

I fjor sommer ble naboene tatt fullstendig på senga da hundre år gamlebjørketrærknelte for motorsaga. Trærne var til dels råtne og sto i veien da parkeringskjeller med 100 plasser skulle graves ut.

Blant de frustrerte var Helge Knudsen, som bor i fjerde etasje på motsatt side av Elvegata.

— Det er blitt fint, det er plantet trær, gressplen og blomster. Bygget fremstår helt nytt, med fine farger og vinduer. Heisen på utsiden er veldig nøytral, du ser den nesten ikke, sier 70-åringen.

- Savner du ikke trærne?

Slik så eiendommen ut ved byggestart i juni i fjor, etter at hundre år gamle bjørketær ble lagt i bakken – noe som fikk naboer til å steile. Foto: Anne Smith Lorentz

— I grunnen ikke, det ble mye lysere og mer åpent nå. Trærne tok veldig mye sol utover ettermiddagen, selv om det var nydelige trær. Man må jo se positivt på det, svarer Knudsen, og sier samtlige naboer han har snakket med er fornøyd. Byggherren har samarbeidet med parkvesenet om utendørsanlegget på 2,5 mål, som nå blir offentlig. Det består av gress, trær, vassebasseng, pergola med klatreplanter, sittegrupper, trim- og lekeapparater.

— Jeg er veldig fornøyd. Tidligere var eiendommen fin og grønn, men lukket. Nå har vi fått det åpent ut mot gata, samtidig er trærne kommet tilbake. Så snart parken er ferdig overtar vi ansvar for vedlikeholdet, opplyser parksjef Svein Ole Breland i Kristiansand kommune.

Nybygg i fire etasjer

Byantikvaren har stilt seg meget positiv til prosjektet, som har en kostnadsramme på drøyt 100 millioner kroner. All gammel puss er kakket av, deretter påført tre lag lysegrå mørtel. Vinduene er skiftet.

Til høsten er det byggestart for det fire etasjers leilighetsbygget til høyre for Kasernen, sett fra inngangspartiet. Bygget skal romme 26 enheter. Foto: TBG Arkitekter

På utsiden er det gitt dispensasjon for heissjakt i glass, integrert i fasaden mot Kongens gate. De innvendige trappene, korridorene og tykke teglveggene er intakt. Det samme gjelder takhøyden på 3,5 meter.Før salgsstart torsdag er 40 av 60 enheter reservert, rundt halvparten til folk som investerer for utleie. Oksøy-sjefen er spent på totalregningen, men trygg på at prosjektet blir butikk til slutt.

Ikke minst fordi eiendommen også omfatter ei byggeklar tomt på siden av Kasernen, mot vest. I august er det byggestart for 26 mellomstore enheter i fire etasjer.

— Det som virkelig har solgt er løsningen med sovehems. Takhøyden har gitt helt spesielle muligheter og en romfølelse du ikke har råd til om du skal bygge nytt i dag, forklarer Arild Skeie.

St. Josephs ferdig til nyttår

Det tidligere sykehuset og sykehjemmet St. Josephs er et prosjekt i samme gate som Kasernen - Kongens gate. Hovedmålgruppen er 20- 40 år, og tre uker etter salgsstart er 21 leiligheter solgt.

Byggearbeidet har startet i St. Josephs, der 53 leiligheter skal stå ferdig til nyttår. Foto: Reidar Kollstad

Her bygges 53 boliger på mellom 20 og 63 kvadratmeter. I tillegg har beboerne rundt 1000 kvadratmeter fellesarealer, blant annet terrasser, bakgård, lobby, trenings— og aktivitetsrom.- Vi er kjempefornøyd, prosjektet er tatt veldig godt i mot i markedet. Det er jo et nytt konsept vi lanserer, som er ganske unikt i hele landet. Folk synes det er spennende, forteller salgs- og markedsansvarlig Kirsten Vik i HSH Utvikling AS, som for to år siden betalte kommunen 35,5 millioner kroner for eiendommen, der eksteriøret er vernet.

Bygget ble oppført etter bybrannen i 1892 og fungerte som katolsk sykehus, drevet av St. Josephs-søstrene, fram til 1967. Deretter som offentlig sykehus og sykehjem fra 1990, inntil driften ble lagt ned i 2012.