Dette inngår i den femårige utviklingsavtalen mellom Norge og Nepal. I Nepal er omlag 24 prosent av totalt cirka 30 millioner mennesker, definert som fattige (lever for under 1,25 dollar om dagen).

Jordskjelvet som rammet Nepal 25. april i år, tok livet av over 9000 mennesker, mer enn 23.000 ble skadet, og nesten 600.000 hus ble ødelagt. Videre kom det den 12. mai et nytt skjelv, som medførte ytterligere 200 døde.

Rammet av blokade

I kjølvannet av jordskjelvene ble det 20. september, etter mange års dragkamp, vedtatt en ny grunnlov. Blant nepalesere flest, ble den nye grunnloven godt mottatt, men blant folk i sør-Nepal (Indisk ættede Madhesier) har det oppstått uroligheter. Madhesiene mener grunnloven ikke gir folket i sør nok representasjon, og fra 23. september har de protestert ved å stoppe viktig transport inn i landet. Denne blokaden er i følge nepalesere selv, i ferd meg å ramme Nepal, enda hardere enn selve jordskjelvene. Fjell-landet Nepal som ligger «inneklemt» mellom stormaktene Kina og India, får alt av gass, bensin og drivstoff, og ca. 58 prosent av øvrig import, inn over grensen i sør. Det hevdes at et titalls tusen lastebiler er blitt stoppet på grenseovergangene fra India, i løpet av blokaden.

..... mer enn tre millioner barn under fem år står i fare for å bli syke eller dø på grunn av mangelen på mat, medisiner, vaksiner og drivstoff i det fattige landet.

FNs barneorganisasjon UNICEF advarte internasjonalt den 30. november (Den Norske UNICEF nettsiden, er ennå ikke er oppdatert på dette), om at mer enn tre millioner barn under fem år står i fare for å bli syke eller dø på grunn av mangelen på mat, medisiner, vaksiner og drivstoff i det fattige landet. Blokaden som Nepal nå er rammet av, medfører dessuten en ekstrem prisøkning blant annet på matvarer. FN gikk senest den 11. desember internasjonalt ut, og advarte mot alvorlig mangel på viktige varer. FN advarer også mot underernæring og feilernæring, som følge av et sterkt stigende prisnivå, samt mangel på livsviktige varer og medisin. Kun en til to prosent av vannkraftpotensialet i Nepal er utbygd, og på grunn av liten kapasitet på elektrisitetsnettet, brukte befolkningen i Nepal i stor grad gass til å koke mat. Men blokaden hindrer nå viktig gasstilførsel fra India.

Prisgalopp

Terese Høyåsen (min datter) befinner seg for tiden i Nepal, og skal sammen med to andre studenter fra Norge, tilbringe vinteren i Nepal. Terese skriver i en e-post den 18. desember, sitat: «Vi har klart å få tak i en halvfull gasstank for 10.000 nepalske rupi, før blokaden kostet en tilsvarende full gasstank 1.500 rupi». Denne prisgaloppen kan naturlig nok ikke fattigfolk følge med på, derfor samles nå nepaleserne rundt «felles» bål, for å tilberede varm mat. Men mange som etter jordskjelvet, bor i provisoriske blikkskur, fryser nå som vinteren setter inn. Terese fortalte at hun hadde forsøkt å overnatte i et blikkskur, men at dette ble veldig kaldt, selv med godt ulltøy. Tilgangen på ved er også kritisk i Nepal, derfor haster det nå å få slutt på denne ødeleggende blokaden, så gjenoppbygging av landet etter jordskjelvene, kan komme ordentlig i gang. Transporten er lammet av bensinkrise, og dette lammer igjen hele landet. Myndighetene har som følge av blokaden, igjen måttet tillate bussene å ta passasjerer på taket, dette var egentlig blitt forbudt, men Terese sier hun nå har vendt seg til å sitte på taket, når hun kjører buss i Nepal!

Denne prisgaloppen kan naturlig nok ikke fattigfolk følge med på, derfor samles nå nepaleserne rundt «felles» bål, for å tilberede varm mat.

Norge og Nepal har en femårig (2013 — 2017) utviklingsavtale for bistand, men hvis blokaden fortsetter vil disse bistandsmidlene fra Norge bare være som en dråpe i havet. Etter cirka 5 prosents vekst i 2014 forventes det nå ifølge Norad, at Nepal får negativ vekst i 2015 som følge av krisa. I Norge ønsker vi ofte å løse problemene «ved å skrive ut en sjekk», men Norge bør nå også vise «politisk» handlekraft, og utøve press overfor partene i denne konflikten. Det synes å være tre mulige måter å få stoppet blokaden på:

1 : Forhandlingsløsning mellom Nepalske myndigheter og Madhesiene.

2 : Samarbeid mellom indiske og nepalske politistyrker, for å sikre transportflyten til Nepal. (India må presses politisk, de sier offisielt at de ikke støtter blokaden, men vil likevel ikke gripe inn for å sikre transporten inn til Nepal)

3 : FN soldater til grensa, som sikrer at lastebiler med forsyninger slipper inn i Nepal.

Sviktet Nepal

Uansett vil mediefokus være svært viktig, og her har norske nasjonale medier hittil sviket Nepal. Noen aviser er riktignok hederlige unntak, men mediefokuset er nå på Syria og Irak, dessuten er nok ikke bensin- og gasskriser, det som er mest «politisk korrekt» å fokusere på!

Uansett vil mediefokus være svært viktig, og her har norske nasjonale medier hittil sviket Nepal.

Likevel må ikke verden lukke øynene for denne krisa, faktisk tror jeg vi som lever i den vestlige verden, har mye å lære av krisa i Nepal. Først må «det fornybare» komme på plass, før «det fossile» kan fases ut, viktig at dette skjer i riktig rekkefølge!