— Du ser det helt sikkert for deg: Han står over grillen og flipper indrefiletene, mens hun står på kjøkkenet og lager salater og annet tilbehør, sa Vigids Guttormsen, universitetslektor ved UiA, på en konferanse om kjønn og likestilling denne uken.

Guttormsen peker på store forskjeller i menn og kvinners matvaner.

— Man ser disse forskjellene i mange sosiale sammenheng. Kjøttet får førsteplass hos menn, mens kvinnene velger grønt, sier hun.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Dette spiser vi

Flere undersøkelser i den senere tid bekrefter Guttormsens tydelige budskap, blant annet Norkostundersøkelsenfra 2012. Den viser at kvinner spiser mer frukt og bær enn menn. Menn, derimot, har et høyere inntak av brød, poteter, kjøtt, fisk, melk, smør, sukker, kaffe, saft, brus og øl.

Det skyldes nok litt biologi, men også kjønnsroller.

Men undersøkelsen viser ingen store forskjeller mellom menn og kvinner når det gjelder kornvarer, kaker, grønnsaker, juice, egg, fløte, ost, vin og brennevin.

Hvorfor er det slik at menn flipper indrefileter, mens kvinnen lager tilbehøret? spør UiA-lektor Vigdis Guttormsen. Foto: NTB Scanpix

— For å si det litt stereotypisk, for menn er et deilig måltid et måltid med rene smaker, uten så mye dill-dall. For kvinner, derimot, skal et deilig måltid være lett, og det skal bestå av mye frukt og grønt, sier universitetslektoren.

Les også:

Hvorfor lager kvinnen tilbehøret?

— Men hvorfor er det slik at mannen står ved grillen eller tar seg av festmaten og det helt spesielle, mens den hverdagslige biten faller på kvinnen? Hvorfor lager kvinnen tilbehøret mens mannen vender på fileteen? spør Guttormsen, som ikke har gjort noen forskning på akkurat dette selv.

Kvinnen tenker på at familien skal få de sunne vanene.

Hun har likevel forslag til svar på spørsmålene.

— Jeg tror det skyldes forskjellige roller kvinner og menn tradisjonelt har hatt - og fortsatt har. Omsorgsbegrepet, som henger spesielt på kvinnen, kan være en forklaring. Kvinnen tenker på at familien skal få de sunne vanene. Dessuten er hun som omsorgsperson også opptatt av - og interessert i - å sette seg inn i ting som skjer på kostholdsfronten, til familiens beste.

— For menn kan indrefilet og kjøttmåltid henge sammen med mannens urinstinkt for jakt og fiske. Dessuten har biff tidligere vært dyr statusmat, så kanskje menn er mer opptatt av å sette inntekt opp mot matvaner, sier hun.

Les også:

Kjønnsroller

Gun Roos, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning, har jobbet mye med ernæring og kjønnsroller. Hun mener det er flere grunner til at forskjellene i matvaner er så forskjellige.

— Det skyldes nok litt biologi, men også kjønnsroller, sier Roos og forklarer:

— Menn har større energibehov på grunn av høyere muskelmasse, men samtidig er nok forskjellene mye mer styrt av normer i samfunnet. Menn foretrekker gjerne rødt kjøtt, saus og poteter, et måltid som tradisjonelt er klassifisert som maskulin mat. Det handler om identitet og forventninger til kjønnsidentieten, sier forskeren og henviser til forskning som antyder at mat og spising er viktig for kjønnsidentitet og kjønnsroller.

Det samme gjelder for kvinnene, mener hun.

— Å være slank er et feminint ideale. Og siden man er det man spiser, velger kvinner lett mat som salat og grønnsaker. Kvinner er nok generelt også mer opptatt av sunn mat, sier forskeren.