— Man har ingen klar forklaring på fenomenet, men vet at det oppstår hos en del barn særlig i vekstspurten før puberteten. Noen barn opplever det også tidligere i livet, sier spesialist i ortopedisk kirurgi, Arne Christian Tysland ved Norges idrettsmedisinsk institutt (NIMI).

Han har daglig besøk av pasienter med voksesmerter.

Verst før pubertet

Noen fullgod forklaring på hvorfor smertene oppstår, har han likevel ikke. Men han forklarer at de ulike knoklene har forskjellige vekstsoner.

Disse er åpne før puberteten, og man vil derfor se på et røntgenbilde om det er knoklene til et barn, en ungdom eller en voksen person.

— Det er gjerne når det er økt aktivitet i disse vekstsonene at barna får vondt, sier han.

De fleste barn beskriver ifølge legen voksesmertene som en murrende smerte i hæl og legger.

Smertene kan imidlertid også oppstå andre steder.

Massér lett

Barnelege ved Volvat Kristin Jensen bekrefter dette.

— Voksesmerter er tilbakevendende smerter gjerne i lår og legger hos barn i alderen fra to til 12 år. Smerten kommer typisk på kvelden eller natten og kan vare i opptil en times tid, sier Jensen.

Hun forteller at litt lett massasje på det vonde stedet kan hjelpe.

Hun mener også at det kan være greit å gi Paracet med behov.

Anbefaler ikke medisiner

Tysland mener imidlertid at man bør være forsiktig med bruk av smertestillende medikamenter til barn med mindre smertene er svært sterke.

- Jeg er motstander av å gi barn medisin uten at det er god grunn til det. For barna blir det en sekundær gevinst ved at de både får spesiell omsorg og medisiner. Det blir som voksne som trøster seg med alkohol. Da er man raskt på vei inn i et misbruk, mener han.

Han står fast ved at det barn trenger aller mest er en god forklaring.

Smertene vil uansett forsvinne ved pubertet.

Ulik smerteterskel

Han forteller at trolig alle barn har et snev av disse smertene, men at reaksjonene avhenger fra person til person.

— Vi mennesker er veldig forskjellige når det gjelder hvordan vi oppfatter smerter. Barnas reaksjoner kommer dessuten noe an på foreldrene. Hvis foreldrene til stadighet spør om barnet ikke har vondt, vil nok dette prege ham eller henne, sier han.

Andre forsøker i stedet å få barnet til å glemme plagene, og da vil trolig smertene prege hverdagen i mindre grad.

— Og når barna er svært små, er det vanskelig å påvise smerter fordi de ikke klager. De er rett og slett ikke kjent med smerter ennå, sier han.

Greit å være aktiv

Ifølge kirurgen er det en del usikkerhet rundt hvordan man skal forholde seg til voksesmerter.

— Ofte har barna som kommer inn til oss på NIMI fått beskjed om å ikke trene fotball for eksempel, men dette stemmer ikke. Her gir vi derimot beskjed om at de kan gjøre hva de vil, og det setter de fleste barn stort pris på. Voksesmerter er nemlig ikke farlig, sier han.

Han tror mange får feil informasjon av behandlere, og at en del har en feilaktig forestilling om at det å være aktiv ikke skal gjøre vondt.

— Men alle som har trent vet at det å være i fysisk aktivitet kan føre til smerter. Det må derfor være opp til barnet selv om han eller hun vil spille fotball eller drive med annen idrett. Har de for vondt, vil de selv regulere aktivitetsnivået og velge å ta en pause, sier han.

Må leve med plagene

- Det beste du kan gjøre for barnet ditt, er derfor å forklare at dette er noe han eller hun må leve med en gitt periode. Si at smertene vil forsvinne når han eller hun blir større, sier han.

Han forteller at det ikke er sjelden at foreldrene selv har erfaring med voksesmerter, og at dette ofte kan være årsaken til misforståelser når det gjelder hvor aktiv man kan være denne perioden.

— For 20-30 år var anbefalingen at man skulle holde seg i ro når man hadde voksesmerter, men i dag mener man altså ikke at det er grunnlag for å be barna endre aktivitetsnivå, sier han.

Fører ikke til halting

Vær for øvrig oppmerksom på at voksesmerter sjelden fører til noen synlige problemer.

- Tilstanden gir ikke halting eller innskrenket bevegelighet. Ses noe av dette må derfor lege konsulteres for å utelukke infeksjoner i knokler og ledd, og sjeldne beinsvulster, sier hun.

Hun legger til at det også er uvanlig at voksesmerter gir symptomer på dagtid, eller at smertene vedvarer utover natten, og anbefaler derfor foreldre å ta med barna til lege også hvis dette er tilfellet.

Få plagene undersøkt

Det er altså ingen grunn til å kimse av smertene barna har.

Ved varige og intense plager, skal man alltid gå til legen for å få tatt en undersøkelse og røntgenbilder.

- Det skjer ikke ofte, men innimellom avsløres alvorlig kreft i beinsubstansen på denne måten. For foreldre er det dessuten viktig å få avklart hvorfor barnet har vondt, sier Tysland.

Et røntgenbilde vil i de fleste tilfeller kunne avkrefte at noe er alvorlig galt, og til en viss grad vil det også kunne bekrefte at man faktisk har med voksesmerter å gjøre.

— Hvis man ikke føler at man får hjelp og blir hørt andre steder, anbefaler jeg derfor å ta kontakt med NIMI eller andre som har spesiell service på dette området, sier han.

Tips når barnet har voksesmerter

  • Forklar barnet at smertene skyldes at han eller hun vokser, og at de vil gå over

  • La barnet selv regulere aktivitetsnivået

  • Gi kun smertestillende medikament ved betydelige plager om kvelden

Kilde: Ortopedisk kirurg Arne Christian Tysland

Les også:

Nysgjerrig på hvor høyt barnet blir? Slik regner du det ut.

8 grunner til at barn får vondt i magen

Dette påvirker barnets høyde

Artikkelen er skrevet av og publisert på Klikk.no