— Vår holdning er at de som vet noe, bør varsle antidopingmyndigheter med en gang. Om de gjør det, får være opp til den enkelte. Det å varsle er avgjørende for å få en ren sykkelsport, sier Anders Solheim i Antidoping Norge.

Selv om Hushovd tiet om dopinginnrømmelsene i halvannet år, er Solheim glad for at det kommer fram nå.

— Det er positivt at han sier det i 2014. Det er bedre enn å ikke si noe. Det kan si noe om at det er et annet klima for å fortelle om doping i sykkelsporten i dag enn i 2011, sier Solheim.

Innrømmelser i Hollywood

I sin egen selvbiografi «Thor» forteller Thor Hushovd at Lance Armstrong innrømmet dopingbruk for ham på en fasjonabel terrasse i Hollywood. Det skjedde i 2011, halvannet år før Armstrong selv la kortene på bordet til Oprah Winfrey og resten av verden.

— «We all did it,» sa han. Jeg trodde ikke det jeg hørte. Han satt der og sa rett ut at han brukte dop, skriver Hushovd i biografien.

Disse innrømmelsene har Hushovd holdt tett om fram til nå, til tross for at han har fått spørsmål om Armstrong flere ganger.Slik forklarer han selv tausheten i boken som er skrevet av Fædrelandsvennen-redaktør og fetter, Jostein Ravnåsen:

«Det var vanskelig. Jeg likte ikke situasjonen i det hele tatt og ville helst slippe å snakke med journalister om Lance. Hva skulle jeg si? Skulle jeg svare at han fortalte meg at han dopet seg da jeg besøkte ham i Hollywood i mai 2011? Det ønsket jeg ikke. Hadde jeg gjort det, ville jeg nærmest blitt et hovedvitne i dopingsaken mot Armstrong. Jeg ønsket ikke å være den første som offentlig gikk ut og fortalte at han hadde innrømmet dopingbruk. Jeg vred meg unna og sa at jeg ikke hadde noe å si, at saken ikke var avgjort og at jeg ikke ville uttale meg før han var dømt og han selv innrømmet å ha dopet seg«

Ubehagelig

— Thor ble satt i en veldig ubehagelig situasjon, og dette ble et veldig vanskelig dilemma for ham. De var kamerater. Etter at han fikk vite det, tror jeg Thor distanserte seg fra ham. Utad ble han i hvert fall mer ullen om forholdet dem i mellom, sier sykkelpresident Harald Tidemann Hansen.

Mads Kaggestad er ekspertkommentator i TV2 og tidligere lagkamerat med Thor Hushovd.

— Min første antakelse sier at Thor på den tiden var på jakt etter ny kontrakt. Han visste at BMC hadde den største pengesekken og var aktuell som fremtidig arbeidsgiver. Sjefen der, Jim Ochowicz, har alltid hatt et nært forhold til Armstrong. Det kan være Thor tenkte at det kunne ødelegge for hans egen fremtid, sier Kaggestad.

Privat samtale

Han peker også på at Armstrong hadde en enormt sterk posisjon i sykkelmiljøet, og at han nådeløst angrep dem som gikk ham i mot. For Hushovd ville en konflikt med Armstrong være veldig energikrevende.

Han mener også Hushovd ikke er en som bringer videre det som er sagt i en privat samtale.

- Er ikke denne tausheten om andres doping et av sykkelsportens store problem?

— Frykten for å snakke finnes over alt. Man kan vikle seg inn i noe som tar altfor mye energi, sier Mads Kaggestad.