Lagmann Ellen Mo var statssekretær i Finansdepartementet i Jens Stoltenbergs første regjering i 2000— 2001, som var en ren Arbeiderparti-regjering.

— At dette nå er 15 år siden og at det var en kort periode, kan tilsi at dette forholdet ikke kan anses som noen særlig omstendighet som er egnet til å svekke tilliten til hennes upartiskhet, skriver førstelagmann Ola Dahl i kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett.

— På den annen side er statssekretær en viktig politisk og profilert rolle, og hun kan således fremstå utad som en bærer av den politikk Breivik angrep. Videre var det flere statsråder og statssekretærer i denne regjeringen som ble direkte rammet av Breiviks angrep på Utøya. Etter rettens syn er dette særlige forhold som samlet sett etter en objektiv målestokk kan gi omverden og Breivik en rimelig og saklig grunn til å tvile på dommerens upartiskhet, heter det videre i kjennelsen.

Breviks advokat, Øystein Storrvik, leverte inn en habilitetsklage, men ønsket da ikke å gå nærmere inn på grunnlaget.

Ankesaken er berammet i Borgarting lagmannsrett 29. november, og det er satt av fire dager til saken. Storrvik har imidlertid meldt forfall på grunn av tett program. (©NTB)