Reaksjonene har vært mange og sterke etter saken vi publiserte om kvinnen som kastes ut av landet seks dager før hun skal føde. Det er ikke rart. Avgjørelsen bærer preg av paragrafridning fremfor bruk av alminnelig skjønn.

Kvinnen har blant annet tilknytning til Norge gjennom to år som au pair, ett år på folkehøyskole på Birkeland og ti somre som sesongarbeider i Dyreparken. Utdannelsen som forskolelærer og spesialpedagog er godkjent i Norge. Hun har også stående tilbud om jobb. Og hun er altså gift med en nordmann, som hun venter barn sammen med om kort tid.

Begrunnelsen for utsendelsen er at hennes norske mann i fjor tjente 18.000 kroner for lite til å oppfylle kravet om underhold. Det er ikke vanskelig å se at grensen som er fastsatt av norske myndigheter kan føre til mange tvilstilfeller hvor grensen er nesten nådd. Men i denne saken sier ekteparet at de har fått muntlig beskjed av UDI om at det er deres samlede inntekt som teller, noe som likevel ikke er tilfellet når den formelle søknaden behandles.

Det som virker aller minst tillitsvekkende er likevel vurderingene som har ført til konklusjonene om at kvinnen må forlate landet seks dager før termin. Ansvarlig saksbehandler i Utlendingsnemnda sier til vår avis at utreisefristen settes «som standard fire uker. Dette blir gjort administrativt». Og: «Når UNE fatter endelig vedtak, må personen kontakte politiet for å eventuelt få utsatt utreisefristen som er fastsatt». Altså fraskriver UNE seg ansvaret for konsekvensene av vedtak som blir «gjort administrativt». Det virker som man knapt har lest sakspapirene når en slik dato for utsendelse fastsettes.

Men til tross for de sterke reaksjonene , er det lite folkets valgte representanter kan gjøre. Politikerne har skjøvet fra seg ansvaret for slike saker. Det var det i sin tid gode grunner for. Så lenge politikerne kunne gå inn i enkeltsaker, var det en fare for at de som ropte høyest, ble hørt. Men det må være et tankekors for de samme politikerne at de også har fratatt seg selv enhver mulighet til å gripe inn i åpenbart urimelige avgjørelser.

Dette er en slik avgjørelse .