Statsminister Netanyhus parti i Knesset, Likud, ville riktignok ha gått tilbake fra 30 til 25 representanter, mens «Det jødiske hjem», der Naftali Bennett (bildet) er leder, ville ha gått frem fra 8 til 16. Arbeiderpartiet ville ha gått tilbake fra 24 til 8 representanter. Det er en dramatisk reduksjon og et historisk lavmål for Labour. De andre partiene på høyresiden ville også ha styrket sin stilling i Knesset i forhold til den politiske venstresiden, henholdsvis opp fra 67 til 72 og opposisjonen ned fra 53 til 48, noe som eventuelt ville ha gitt den påtroppende statsministeren et solid styringsgrunnlag.

Ny regjering

Etter meningsmålingene å dømme er Bennett ved siden av Netanyahu den mest sannsynlige partileder som presidenten vil be om å danne ny regjering etter valget i mars 2017, selv om det er usikkert å spå hva som er situasjonen i Israel på det tidspunkt. Det har vært sterke rivninger mellom dem i regjeringsmøtene det siste året. Netanyahu har truet Bennett med å kaste ham ut hvis han ikke slutter å kritisere ham offentlig. Det har Netanyahu ikke våget å gjøre fordi det kunne ha veltet regjeringen hans.

Deres uenighet dreier seg om fundamentale spørsmål, først og fremst om det legale problemet med tostatsløsningen, som Netanyahu tilsynelatende har akseptert når han snakker med muslimske ledere i PA og i arabiske land, dernest om de mange, omdiskuterte løslatelsene av palestinske terrorister, som er brudd på internasjonal lov i følge FNs Charter, likedan hans stilltiende avståelse av jødisk land, som er brudd på internasjonale konvensjoner, som f.eks. Balfour deklarasjonen av 1917, San Remo resolusjonen av 1920 og Den anglo-amerikanske avtalen av 1925. Alle avtalene er fremdeles gyldige i følge internasjonal rettspraksis, men de to politikernes vektlegging av avtalene er forskjellig.

Valget til Knesset i 2017

Denne uenigheten mellom de to partilederne vil trolig være utslagsgivende for utfallet av valget til Knesset i 2017, og kan få vidtrekkende følger for Israel og for verden for øvrig. Det er en kjensgjerning at flere av «Det jødiske hjem» sine representanter i Knesset og i regjeringen ønsker å innlemme Judea og Samaria i Eretz Israel, og det kan bli en tikkende internasjonal bombe. Valget blir avholdt kort tid etter at USA har innsatt ny president i 2017, og det kan også bli en tikkende bombe.