ISIL hevdet fredag kveld at en nordmann er død etter å ha gjennomført selvmordsaksjonen 2. juni der fire irakiske soldater og fire sivile ble drept, og ytterligere fem soldater alvorlig såret.

Terrorforsker Aaron Zelin ved Washington Institute for Near East Policy postet samme kveld et bilde på Twitter av en mann med navnet «Abu Ayub Al-Nurwiji» — Abu Ayub den norske. Bildet var hentet fra ISIL, og i teksten under bildet skriver gruppen at han døde i selvmordsangrepet i Nord-Bagdad for snart to måneder siden.

Forstander Basim Ghozlan i Rabita-moskeen sier til Dagens Næringsliv at han kjenner igjen mannen når han får se bildet. På bildet har Jamal, som han en gang het, langt, kraftig skjegg og er iført tradisjonell drakt fra Midtøsten. Han poserer foran gruppens svarte og hvite flagg.

— Det ser offisielt ut. Han presenteres som nummer 49 i en serie personen som la ut bildet, kaller «martyrkaravanen». Det tyder på at det er ekte og at det var i regi av ISIL. Autentisitetsspørsmålet er på en måte avklart. Dette er den første bekreftede norske selvmordsbomberen, fastslår forsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt overfor avisen. (©NTB)