— Vi ønsker å gjøre noe helt konkret på dette området. Bakteppet er at barn som ikke kan språket godt nok ofte får vansker i utdanningsløpet, sier Høyres gruppeleder Renate Hægeland.

Gratis kjernetid

Hægeland ønsker at det offentlige skal benytte de møtepunktene som finnes for å få flere barn med minoritetsbakgrunn inn i barnehager.

— Helsestasjoner er et godt eksempel på steder hvor det offentlige kan spille inn kommunens barnehagetilbud. Fra sommeren tilbyr vi gratis kjernetid for toåringer i barnehage. Dette er et tilbud vi vil at skal nå ut til flest mulig som i dag har barna sine hjemme, sier Hægeland.

Kontantstøtte

Tall fra Kristiansand kommune viser at familier med minoritetsbakgrunn relativt sett benytter seg mer av kommunens utvidede kontantstøtteordning enn etnisk norske familier. Hægeland medgir at det representerer en utfordring med hensyn til å få flest mulig i barnehage.

— Vi i Høyre er oppmerksomme på dette, sier Hægeland.

— Koalisjonspartneren KrF ønsker jo denne ordningen. Hva tenker du om det?

— Jeg vil ikke kalle det en konflikt, men det er en utfordring. Høyre sa i utgangspunktet nei til å videreføre kontantstøtten for toåringer. Vi fikk ikke gjennomslag for dette i forhandlingene, men jeg regner med at det er vilje blant samarbeidspartiene for å få flere med minoritetsbakgrunn på plass i barnehagene, sier Hægeland.

Enig

Høyre og Hægeland får støtte fra Arbeiderpartiet når det gjelder å få flest mulig barn med minoritetsbakgrunn inn i barnehagene.

— Initiativet bør særlig rettes mot familier som i dag mottar kontantstøtte, sier Abdullahi Alason (Ap).

Opp til den enkelte

Han har tidligere vært tydelig på at kontantstøtten er en ordning som bidrar til at en del familier med minoritetsbakgrunn velger å ha barna hjemme i stedet for å benytte barnehage.

Abdullahi Alason (Ap) støtter forslaget om en offensiv for å få minoritetsbarn inn i barnehage. Foto: Reidar Kollstad

— Ordningen med gratis kjernetid må gjøres kjent. Bruk gjerne møtene med familiene på helsestasjoner til å promotere dette tilbudet. Røde kors og andre frivillige organisasjoner som er i kontakt med familier med minoritetsbakgrunn er også plasser hvor dette bør belyses. Det viktigste er at familiene blir kjent med tilbudet om gratis kjernetid slik at kommunen kan si at tilbudet er kjent. Så får det være opp til den enkelte familien å takke ja eller nei, sier Alason.