Mistankene om at Omar Mateen (29) hadde gitt uttrykk for ekstreme holdninger og støtte til terrorisme, ble omtalt av det føderale amerikanske politiet FBI på en pressekonferanse i Orlando søndag.

– FBI ble først oppmerksom på Mateen i 2013 da han kom med provoserende uttalelser til kolleger og snakket om mulige bånd til terrorister, sa FBI-agent Ronald Hopper.

Han la til at hendelsen ble grundig etterforsket, men at saken senere ble henlagt.

– Erklærte troskap

Senere ble Mateen avhørt om sin kontakt med den antatt første amerikanske borgeren som utførte et selvmordsangrep i Syria, Moner Mohammad Abusalha. I likhet med Mateen kom Abusalha fra Florida, men FBI vurderte kontakten mellom dem som «minimal».

Kilder i amerikansk politi har hevdet overfor flere amerikanske medier at Mateen ringte nødnummeret 911 og erklærte troskap til ekstremistgruppa IS rett før angrepet i Orlando natt til søndag.

FBI-agent Ronald Hopper under pressekonferansen i Orlando søndag. Foto: Kevin Kolczynski / Reuters / NTB scanpix

Hopper bekrefter at 29-åringen nevnte IS i en oppringning til nødnummeret, men gir likevel uttrykk for en viss usikkerhet rundt innholdet i samtalen.

– Det er blitt opplyst at Mateen gjorde telefonoppringninger til 911 hvor han erklærte troskap til IS, sa Hopper på pressekonferansen.

– Vi undersøker alle mulige forbindelser både innenlands og internasjonalt, la han til.

Kjøpte våpen

I telefonsamtalen skal Mateen også ha nevnt terrorangrepet i Boston i 2013, ifølge TV-stasjonen NBC News og avisa Washington Post. De to brødrene som sto bak Boston-angrepet, var trolig motivert av ekstrem islam og USAs rolle i krigene i Irak og Afghanistan.

På FBIs pressekonferanse ble Hopper spurt om hvordan det var mulig at Mateen hadde hatt bæretillatelse for våpen. Han skal helt lovlig ha kjøpt to skytevåpen kort tid før angrepet hvor 50 mennesker ble drept på en nattklubb for homofile.

Hopper svarte at etterforskningen av mistankene om ekstremisme og bånd til terrorister ikke hadde gitt noe klart og entydig resultat.

IS' nyhetsbyrå Amaq la søndag ut en melding hvor det ble hevdet at massakren i Orlando ble utført av en IS-kriger – med henvisning til opplysninger fra en ikke navngitt kilde. Hvorvidt Mateen eventuelt hadde noen direkte kontakt med IS, er foreløpig ikke kjent.