Trener og deleier Fredrik Solberg, i midten. Foto: NTB scanpix

Søndag vant duoen 1,5 millioner kroner i Oslo Grand Prix, Norges største internasjonale løp, på Bjerke. Langt mer penger finnes i potten 10. oktober på Yonkers Raceway i New York. Den ærverdige travbanen som ligger nord for Manhattan langs Hudson River, ble grunnlagt så tidlig som i 1889. — Hva avgjør om dere stiller, Solberg?

— Formen til hesten. Det er lenge til løpet, så vi får se an utviklingen. Samtidig er det en påmeldingsfrist vi må forholde oss til, og vi skal selv forberede oss, så vi må bestemme oss i god tid før, sier Karlsen som røper at det ble noen gulrøtter ekstra på vallaken etter Bjerke-seieren. Der viste B.B.S. Sugarlight at den er en av verdens beste travere. (B.B.S står for Björkbakken Stutteri i Sverige, der hesten ble født)

Norsk seier i 1986

I 1959 ble historiens første VM for travhester avviklet i USA, men da på nedlagte Roosevelt Raceway på Long Island og hvor Jens Protector og Trygve Diskerud var norske deltagere. 27 år senere kom Norges første seier i løpet da Habib og legendariske Ulf Thoresen beseiret verdensstjernene, og hvor historiens beste travkusk fikk evig heltestatus for sin briljante, taktiske kjøring.

Da Roosevelt-banen gikk konkurs i 1988 ble løpet flyttet til Yonkers. I 1995 ble løpet lagt ned, men 20 år etter gjenoppstår nå VM for travhester.

— Det er en glede for oss å bringe VM tilbake til livet, sier banens styreleder Timothy J. Rooney til det amerikanske travforbundet (USTA). Han legger til at det er på tide at de beste hestene fra Europa og Nord-Amerika igjen kan møtes til VM på amerikansk jord.

Utrolig sesong

Seier i Oslo Grand Prix og triumf i Olympiatravet har allerede sendt årsfortjenesten til B.B.S. Sugarlight opp i 3,3 millioner. Totalt har travsportens kanskje største forvandlingsnummer tjent 5,4 millioner til de tre eierne fra Fredrikstad. Hesten ble som kjent Solbergs i bytte for en vedmaskin til 25.000 kroner, og hesten var i mange år ikke bedre enn av Lunsjtravet passet best.

VM skal kjøres over 2011 meter med en total premiesum på én million dollar og hvor vinneren får 500.000 dollar. Det skal inviteres ti hester fra hele verden. Om B.B.S. Sugarlight holder formen gjennom sesongen, vil han være en selvskreven norsk deltager i løpet.

Neste sjanse til å vise form i storløp får Sugarlight i Årjäng 11. juli. Deretter venter storløp på Jägersro og Åby.