– Det er ekstremt rart at ikke Hoftun har fått beskjed om å finne seg noe annet å gjøre, sier han.

— Jeg vet ikke hva jeg skal tenke om det, sier Hoftun selv.

Direkte kl. 18: Strømsgodset-Rosenborg

Spillestil og spillere

50-årige Westerhus vet at flere i veteranlauget misliker at han snakker offentlig. Men mannen som har betalt medlemsavgift i RBK siden 1987, sier han nå ikke kan sitte rolig lenger.

– Flere er enig med meg i det jeg sier, men uenig i at jeg snakker i mediene. Men dette går ikke lenger, sier Westerhus til Adresseavisen.

Erik Hoftun må tåle kritikk. Foto: NTB scanpix

– Motgangen handler ikke om Perry alene. Det handler mer om den sportslige ledelsen, med Erik Hoftun i spissen. Jeg tror ikke verdens beste trener hadde klart å gjøre denne stallen til et slagkraftig 4-3-3-lag.

– Dårligere trent

Westerhus har vært RBK-medlem i 27 år. Han har sittet i styret i supporterklubben som eksisterte lenge før Kjernen så dagens lys. I dag er han Kjernen-medlem, og har i ti år sittet i veteranlauget. Det siste året har han også vært i styret.

Westerhus har ofte fått spørsmål om hvordan det er å kombinere det å være «klassisk» fotballtilhenger med å være Mensa-medlem, som en av dem i landet med aller høyest IQ.

– For meg virker det som at vi er dårligere trent enn før. Det siste kvarteret av kampene har vært vår styrke. Slik er det ikke lenger, sier han – og omtaler RBK som «vi». Ikke rart, all den tid han som medlem også er medeier av klubben.

Frykter trenerskifte

Samtidig mener han at det blir feil at Perry alene blir skyteskive. Westerhus frykter at det igjen blir hovedtreneren som må gå, slik det ofte har blitt etter Eggen-epoken. Siden 2003 har han sett ni trenere komme og gå, og nå kan det fort bli en tiende trener inn, mens dem Westerhus mener har ansvaret, den sportslige ledelsen, får bli.

– Ansvaret blir lagt der det er lettest, og en trener som tar på seg en oppgave ut fra gitte kriterier, er selvfølgelig åpen for kritikk. Men mye av kritikken må rettes mot sportslig ledelse, da det faktisk er Hoftun som både ansetter trener og spillere, sier han.

Per Joar Hansen og Rosenborg trenger en seier på Marienlyst for ikke å være hektet av i toppkampen. Foto: NTB Scanpix

– Han har sittet i jobben i syv år, og med fasit i hånd mener jeg at vi har hatt trenere som har levert gode resultater i andre klubber, men som faller gjennom i RBK. Fordi sportslig ledelse ikke evner å skaffe spillere som passer inn i formasjon og spillestil. Med et styrevedtak om «artig og angrepsvillig fotball i 4-3-3», burde vi hatt en sportslig leder som evner å se hvilke spillere som passer inn. Hoftun har hentet gode individualister, men kun et fåtall av dem har hatt noe i 4-3-3 å gjøre.

– Bør ta grep

Westerhus sier han ikke er blant de «spontane» supporterne som truer med å selge sesongkortet i motgang. Men mener det må gjøres endringer om RBK skal komme tilbake til toppen av norsk fotball.

– Selv om laget ser dårligere trent ut enn før, føler jeg Perry gjør det beste ut fra stallen han har. Jeg mener han er en dyktig taktiker og har pedagogiske evner over snittet. At han går ut og sier at skylden er hans, er hans måte til å flytte fokus bort fra spillerne slik at presset på dem blir lettere. For meg er det en genistrek som gjerne vil bli mistolket av enkelte supportere. Men det viser at Perry evner å se begrensninger i stallen og ønsker å skjerme spillerne for trykket.

— For å snu skuta bør vi ta grep så fort som overhodet mulig. Og med de siste års haltende resultater handler ikke det om Perry alene. Hatten må settes på riktig person, sier Westerhus.

Hoftun: - Ingen kommentar

Erik Hoftun er ordknapp når han ble konfrontert med kritikken fra Stig Westerhus.

Rosenborgs sportslige leder ønsket ikke å si for mye da Adresseavisen møtte ham og organisasjonssjef Trond Alstad i pressesonen etter gårsdagens RBK-trening.

– Jeg vet ikke hva jeg skal tenke om det. Jeg ønsker ikke å kommentere det, sier han etter å ha blitt framlagt essensen i kritikken fra Westerhus.

Men Hoftun skjønner at Westerhus, som RBK-supporter, er frustrert når ting ikke går som man håper på Lerkendal.

– Det er noe dere i Adresseavisen har spurt meg om flere ganger. Jeg skjønner selvfølgelig at supporterne er skuffet og frustrert når det butter imot. Det har jeg forståelse for, sier han.

I Adresseavisen på torsdag kunne man lese om et styre i Rosenborg som var splittet i synet på om man skal vente med å evaluere det sportslige apparatet, som Hoftun er ansvarlig for, til den terminbefestede datoen 5. juni.

Stig Westerhus mener det er naturlig at Hoftuns rolle blir grundig evaluert.

– Det er et styremøte som er planlagt siden november i fjor. Det blir en evaluering av det sportslige. Hvilke temaer som kommer opp der, må du nesten spørre Ivar Koteng om, sier Hoftun.