Lillehammer er stedet for Norges største idrettsarrangement siden OL samme sted i 1994. Verdens beste ungdommer i sine vinteridretter inntar OL-byen 12. februar 2016. Kun Innsbruck har hatt ungdoms-OL på vinterstid før Norge. Nå har den norske arrangøren allerede fått en stor sponsor, som etter det Aftenposten erfarer har en samlet verdi i nærheten av Innsbrucks samlede sponsorinntekter, som var på fem millioner kroner.

I en tid der flere fotballklubber sliter på sponsormarkedet, og der Adecco trakk seg bort fra 1.-divisjon etter siste sesong (Adeccoligaen), er det nettopp det bemanningsfirmaet som går inn i ungdoms-OL.

— Jeg registrerer at det var tre eliteserielag på herresiden som startet sesongen uten hovedsponsor. Sponsormarkedet er tøft om dagen, sier Magne Vikøren. Han er markeds- og kommunikasjonssjef for ungdoms-OL.

— Vi ønsker å henvende oss til dem som tenker nytt, som vil investere i fremtiden og ikke minst henvender seg til ungdommen, legger han til.

Får tilskudd av IOC

Ungdoms-OL har et budsjett på 328 millioner kroner, som det er gitt statsgaranti for. IOC spytter inn 108 millioner kroner som skal gå til landsbyer.

— Vi skal bygge 360 leiligheter som hver skal huse tre-fire deltagere under lekene. I etterkant blir de til 360 studentleiligheter. Vi bygger ingen anlegg, men gjenbruker. Sånn sett kan man si at vi panter et OL.

- I disse tider der IOC får sterk kritikk, ikke minst fra norsk hold, kan det gå ut over nordmenns og sponsorers holdning også til ungdoms-OL?

— Jeg registrerer at IOC ikke har et godt omdømme her i landet, men vi er noe helt annet. Vi er rebeller som gjør ungdoms-OL på vår måte. Da vi avduket logoen, var den pakket inn i gråpapir. Den var tegnet av ungdom. Det er ungdommen som skal være i fokus, og ikke folk i dress. Vi skal ha leker uten slips, champagne og høye smørbrød, men gjerne pølse og brød.

- Hva gjør dere når IOC-sjef Thomas Bach kommer på besøk senere i mai?

— Tar imot ham på en helt vanlig måte, og ingen limousin og rød løper, ler Vikøren.

— Ungdoms-OL handler om å bringe leken tilbake.

PS: Mye tyder på at det blir én times TV-show som tilbys verden over fra Ungdoms-OL.

FAKTA

Ungdoms-OL

Arrangeres 12. til 21. februar 2016

For ungdom fra 15 til 18 år.

1100 deltagere fra 70 nasjoner kommer til Lillehammer

OL-sjefen heter Tomas Holmestad (33 år)

Får 12.000 akkrediterte, av dem 2500 frivillige

Snart lanseres sportspiktogrammene og TV-rettigheter skal avklares.

Kinesiske Nanjing har sommer-OL i 2014. Er 2/3 større enn vinterlekene.

Det skal deles ut 70 gull i 70 øvelser

Nye øvelser: Supersprint skiskyting, monobob, med kun én person i sleden, slopestyle, snowboardcross og langrennscross.

I tillegg blir det konkurranser i mixcurling.

Man kan også bli olympisk mester i ferdighetskonkurranser i ishockey: hardest mulig (km/t-måling) og presisjonsskyting.