Høykvalitetslyd er kanskje ikke det første som slår en når man tenker på PC-høyttalere. For all del, det finnes noen gode eksempler, men alternativer med skikkelige Hi-Fi-kvaliteter er ikke dagligdags.

Dette har den britiske høyttalerprodusenten KEF ambisjoner om å gjøre noe med. Så gjenstår det å høre om KEF X300A er etalternativ til dem som stiller høye krav til lyden fra sin PC eller Mac.

Full pakke

Det aller første en legger merke til er KEF sitt karakteristiske UniQ-element, der de plasserer en 1-tommers aluminiumsdome-diskant i senter av et 5,25 tomerstort bass— og mellomtoneelement.

Dette for å få det hele så fasekorrekt som mulig. En løsning KEF riktignok ikke er alene om, men de er nok blant dem med aller lengst erfaring på området.

Høyttalerne er velvoksne til å være PC-høyttalere. Designet er stramt og stilrent med frontplaten i sort og selve kabinettet i en farge KEF kaller for ”gunmetal”.

Og de er tunge. Hver høyttaler veier ca 7,5 kilo. Den kraftige vekten skyldes ikke bare en solid magnet på elementet. Høyttaleren er også aktiv og har en innebygget forsterker på totalt 70 watt per høyttaler, der 50 watt forsyner bass- og mellomtoneelementet og 20 watt tar veien til diskantdelen.

I kabinettet finnes også en digital-til-analog omformer(DAC) som takler lydsignaler opptil 24-bit/96 kHz. Her snakker vi full pakke.

Les mer på Tu.no: Endelig har Sonos fått en verdig konkurrent

Befriende enkelt

I motsetning til vanlige aktive høyttalere finnes det ingen RCA-innganger bak på X300A. Her er heller ingen optiske/coaksiale digitalinnganger.

Her er det ”kun” en asynkron USB-kontakt, samt en analog 3,5mm minijack-inngang slik at du kan koble til en mobiltelefon eller Mp3-spiller. Jeg setter kun i anførselstegn, da dette jo er et rendyrket PC/Mac-alternativ, og da er tross alt en USB-kontakt det du trenger.

Bak på høyttaleren finnes også en bryter som gjør at du kan skifte mellom to EQ-innstillinger avhengig av hvilken plassering du ønsker. En til bruk om du har høyttalerne stående på ditt PC-bord, og en dersom du ønsker å benytte dem frittstående på stativ.

Alt du trenger av kabler følger med i esken: to strømkabler og to USB-kabler. Den ene USB-kabelen kobles mellom høyttalerne, den andre kobles fra den venstre høyttaleren og videre til din Mac eller PC.

Jeg koblet høyttalerne opp til min MacBook Pro på hjemmekontoret og helt smertefritt dukket KEF X300A opp som en tilkoblet lydenhet. Da var det bare å åpne Audirvana, Spotify eller iTunes og vips, så var det lyd!

TEST: Gode høyttalere for lite penger

1200016320-G0l4v4swAH.jpg

Låter større enn du tror

Men ikke bare lyd. Ut av høyttalerne strømmer en lyd jeg aldri hadde trodd var mulig å få servert fra en PC-høyttaler! En av UniQ-elementets store fordeler er at den sprer lyden godt.

Når du sitter foran din PC eller Mac, er det jo i høyeste grad nærfeltslytting en driver med. Og her kommer UniQ-elementet virkelig til sin rett. Lyden er stor og fri, den presenterer et godt stereoperspektiv til tross for at en nærmest sitter klin oppi høyttaleren.

Dybden på lydbildet kunne strengt tatt vært bedre, men det er også litt av prisen en betaler for å sette høyttaleren så nærme bakveggen.

På grunn av den gode spredningen byr høyttaleren også på et strålende lydbilde selv om du beveger deg rundt i rommet. En meget kjærkommen bonus.

Helt i toppen blir alle fine detaljer luftig og fritt gjengitt uten antydning til skarphet. Overtonene fra Keith Jarret sine tangent-tryllerier svever vektløst rundt i rommet.

Japanske Karunesh sin låt Calling Wisdom er et fast diskant-teste-spor her i huset. X300A låter finkornet, detaljert og med akkurat så mye ”zing” som skal til uten at det hele blir pågående.

Mellomtonen og evnen til å gjengi vokal er rett ut sagt nydelig og balanseres i kjent KEF-stil svært godt opp mot diskanten.

Uansett om det er Johnny Cash, Kate Bush, Magnus Grønneberg eller Barb Jungr som står bak mikrofonen er naturligheten og evnen til å skape illusjonen om at de står rett foran deg og synger skremmende virkelighetsnær.

TEST: Integrerte forsterkere: Topp lydopplevelse til overkommelig pris

Fin bass

Bassen støtter godt opp nedenfra. Den er fyldig, men allikevel stram og ikke minst hurtig. Den oppleves også å gå dypere enn de oppgitte 58hz. Dette overrasker meg egentlig ikke, da KEF aldri har hatt for vane å overdrive på sine oppgitte tekniske fakta.

Skulle du i ditt oppsett synes at bassen blir for dominerende, leverer KEF med to skumplugger som gjør at du enten kan tette bassrefleksporten helt eller gjøre åpningen halvparten så stor. Med andre ord; gode muligheter for å få integrert høyttaleren godt i rommet.

Jeg lot dem dog ligge i esken i hele testperioden.

På lytterommet

Mett og god etter mange timer foran disse høyttalerne på hjemmekontoret, falt jeg for fristelsen til å ta dem med opp til mitt faste lytterom for å se hvordan de taklet den jobben.

Stativhøyttalere har tidligere satt meg helt ut med tanke på hvordan de evner å fullstendig forsvinne i lydbildet når de er korrekt satt opp. Dette er også tilfellet med X300A. Med 70 cm til bakveggen byr de på et strålende stereoperspektiv, nå også med god dybde i lydbildet.

Bassen er overraskende god, men blir klart tynnere servert enn når den får støtte fra veggen bak kontorpulten. Ikke verst av en PC-høyttaler!

Så dersom du er på jakt etter en aktiv høyttaler med innebygget DAC for å sette på stativer i et rom med begrenset størrelse, spiller middels høyt og bruker en datamaskin som din foretrukne lydkilde, har jeg overhodet ingen problemer med å anbefale deg å bli bedre kjent med KEF X300A.

Men høyttaleren har selvfølgelig sine begrensninger. En av dem er at de ikke klarer å skape de enorme lydtrykkene. Høyttalerens fysiske størrelse, både med tanke på kabinettet og selve elementets størrelse er i så måte en begrensende faktor.

Bassen, og hele lyden forøvrig, viser ikke antydning til å bli stresset før en når de aller øverste nivåene av volumskalaen. Da måler jeg til gjengjeld over 90dB, og så høyt kommer jeg aldri til å sitte og lytte til musikk foran min egen Mac uansett.

Konklusjon

KEF X300A er en aktiv høyttaler/DAC-kombinasjon av ypperste merke. Et lekkert og stilrent design, et balansert og oppløst lydbilde og brukervennlighet i toppklasse.

Vi liker:

  • Suveren lydkvalitet

  • Designet

  • Enkelt å koble opp

  • Alt du trenger i en pakke

  • Godt priset

Vi liker ikke:

  • Begrenset lyddtrykk

Pris: kr 6.995,- Importør: Akustikk AS

Poeng: 6 av 6 — ANBEFALT PRODUKT

Watt mener: Et definitivt «må høre-produkt» til dem som søker seriøs lyd fra sin PC eller Mac.

Tekniske data:

  • Aktiv, toveis bassrefleks

  • DA-konverter: 24bit/96 kHz

  • 5,25” UniQ-element

  • 1” aluminium domediskant

  • Frekvensrespons: 58-28.000 hz

  • Maks SPL: 104 dB

  • Innebygget 70 watt klasse AB forsterker

  • 1 x USB 2.0-inngang (asynkron)

  • 1 x 3,5mm minijack-inngang

  • Dimensjoner: 280x180x243 (HxBxD)

  • Vekt: 7,5 kg pr stk

  • Farge: Gunmetal/sort

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinetWatt.

Les også:

TEST: Sony KDL55HX955: Helt magisk bildebehandling