Mange sikrer barna feil i bilen, mener Trygg Trafikk.

Og begrunner det slik: Det å følge den lovpålagte sikringen av barn i bil er ikke ensbetydende med at barna sitter trygt.

Dagens lovverk er komplisert og kan være vanskelig å forstå for mange foreldre.

Mens forskriften refererer til høyde, går bruk av sikringsutstyr på vekt. I tillegg er det slik at flere anbefalinger går på alder.

Forvirrende forbrukerne, med andre ord.

Slik sikrer du barnet ditt

Trygg Trafikk har derfor laget en punktvis oppskrift på hvordan de mener du bør sikre barnet ditt:

Når barnet veier 0-13 kilo

De aller fleste spedbarn sitter i et bakovervendt sete for barn mellom 0-13 kilo, som er det tryggeste alternativet.

Husk at det ikke er lov med bakovervendte stoler i passasjersetet foran hvis airbagen er tilkoblet.

Spedbarn kan også sikres i bag med sikkerhetsnett eller boxette.

Når barnet veier 9-18 kilo Fra barna er 9 kilo kan de sitte i et forovervendt sete i vektklassen 9-18 kilo. Det er lov til å plassere forovervendte seter foran en aktiv airbag i forsetet.

Barn som er under 140 centimeter høye bør ikke sitte foran en aktiv airbag. Dette gjelder uansett om de sitter i bilens sete, på pute eller i barnesete.

Å plassere små barn i forovervendte stoler foran aktive airbager er potensielt livsfarlig. Under en kollisjon vil barnets hode kastes fremover og nedover. Dermed kan airbagen, som utløses i rundt 300 km/t, treffe midt oppe på barnets hode. Det gir fare for sammenpressingsskader i nakken.

Det anbefales at barn sitter bakovervendt til de er minst fire år. Jo yngre barna er, jo farligere er det for dem å sitte forovervendt i bil. Dette fordi de minste barnas hoder utgjør en stor del av kroppsvekten. Det tunge hodet kastes fremover under en kollisjon og belaster barnets skjøre nakke.

Ved bakovervendt sikring blir derimot kollisjonsenergien fordelt over hele barnets overkropp, som presses inn mot stolsetet.

Når barnet veier 15-36 kilo

Fra barna er 15 kilo kan de sitte på pute. Disse putene er i samme vektklasse som de forovervendte beltestolene, fra 15— 36 kilo.

Jo lengre barna sitter bakovervendt, jo bedre. I dag finnes det rene bakovervendte seter opp til 25 kilo. Når barnet er over denne vekten, bør foreldrene kjøpe en forovervendt beltestol. Den kan brukes til barnet når vektgrensen på 36 kilo.

I motsetning til bilputer beskytter en beltestol mot sidekollisjoner, og skjermer barnet langt bedre under ulykker.

De beste merkene

Siden 2003 har Forbrukerrådet jevnlig testet barneseter - og mer enn 300 tester for 260 modeller har blitt presentert. Alle testene er nå slått sammen, slik at du enklere får oversikten over hva som er de aller beste barnesetene på markedet.

Ikke nok med det, Forbrukerrådet har også laget en liste over hva som samlet sett er de beste merkene.

Øverst troner tyske Kiddy, basert på 12 tester er snittscoren 72 poeng.

Hakk i hæl følger Hong Kong-baserte Cybex med 71,4 poeng, basert på resultatet av 25 tester.

Tredje plass tar tysk-britiske Britax med 65 poeng, basert på så mye som 43 testresultater.

Det er verd å merke seg at merkets enkeltmodeller har gjort det både svært godt — og svært dårlig. Britax Baby-Safe Plus SHR II fikk som nevnt 82 poeng. Britax Eclipse SI fikk på den annen side bare ti poeng i 2005. ## Setevinnerne

Setene får en samlet poengsum, der en poengsum fra 61 til 80 viser at setet er bra, en poengsum fra 81 og oppover regnes som meget bra.

Barnesetene deles opp i kategorier. Vi har laget et utdrag av de viktigste: babysete, barnesete og beltestol.

Babystoler - for babyer opp til 13 kilo. Disse kommer best ut:

Britax Baby-Safe Plus SHR II, mai 2011, 82 poeng. Dette er ifølge Forbrukerrådet den høyeste poengsummen som noensinne er oppnådd i barnesete-testenes historie.

Maxi Cosi Cabriofix fra mai 2007 deler rekorden, også den med 82 poeng.

Barnesete - for barn opp til rundt fire og et halvt år. Disse kommer best ut:

Kiddy Energi Pro, mai 2010, 79 poeng

Britax Duo Plus Isofix, mai 2005 og Kiddy Guardian Pro 2, mai 2011, 78 poeng.

Beltestoler - for de litt eldre barna og festes med bilens egne trepunktsbelter. Disse kom best ut:

Cybex Solution X2-fix, mai 2011, 78 poeng

Britax Kidfix Isofix, mai 2007 og Britax Kidfix Sict, mai 2011, 77 poeng.

- Ikke kjøpe sete på nettet

Det finnes mange nettbutikker som selger barneseter, men ifølge Trygg Trafikk er det lite smart å kjøpe barneseter via disse:

«Å kjøpe barnesete på nett er ingen god løsning. Det er lett å bli forvirret av nettbutikkenes skryt over egne produkter, som ofte dreier seg om rene forovervendte seter» skriver de på sine nettsider.

Noen nettbutikker reklamerer med godkjenningsnormen ECE 44-04 og ECE 44-03 som et kvalitetsstempel på stolene de selger.

Men ifølge Trygg Trafikk er dette oppfinnsom markedsføring.

«Sannheten er at alle barneseter og bilputer som selges i Europa må være ECE-godkjente. Godkjenningsnormen stiller med andre ord absolutte minimumskrav til produktene», skriver Trygg Trafikk.

Og testvinnerne det refereres til er ofte kun testet mot andre forovervendte barneseter

— I realiteten kan et sete som er godkjent for salg i Norge være av svært dårlig sikkerhetsmessig kvalitet, sammenlignet med de beste bakovervendte setene. Og vær skeptisk når en butikk opplyser om stoler som har fått god omtale internasjonalt, fordi det utenfor Skandinavia knapt finnes bakovervendte barnestoler, har kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk tidligere uttalt

Vil du ha bilnyheter direkte på Facebook? Bli fan av Aftenposten BIL!