— Mange har dårlig tid om morgenen og hopper over tannpussen. Men det er mye bedre å ta en rask tannpuss enn ingenting, da får du rengjort tennene og ikke minst så får du tilført litt fluor gjennom tannkremen.

Nina J. Wang er professor i odontologi ved Universitetet i Oslo og har forsket på barn og tannhelse. Hun deler sine råd om hvordan foreldre bør pusse barnas tenner.

Puss to ganger daglig, ikke spis mellom måltidene og godteri bare på lørdager. Enkle råd for friske tenner, men klarer du å gjennomføre det for alle i familien? Og er du sikker på at du pusser tennene til barna riktig?

Fem flate flater

Mange foreldre slurver med tannpussen til barna og lar dem pusse selv fra de er altfor små. Selv om det er morsomt å pusse selv, betyr ikke det at barna pusser godt nok. Barn er ikke i stand til å ta ansvar for tannpussen selv før de er nærmere 12 år, mener Den norske tannlegeforening (NTF).

— Det aller viktigste er at man pusser hver eneste dag og at man husker å pusse alle tennene. Det kan være lurt å ha et fast system, at man for eksempel begynner oppe og går fra venstre mot høyre og så tar tennene nede, sier Wang.

Det er ikke alle barn som står pent og stille mens man pusser, og da er det viktig å sikre seg at man ikke hopper over noen tenner.

Den feilen foreldre oftest gjør, er at de ikke får rengjort godt nok helt bakerst på jekslene. Der kan det samle seg belegg som kan føre til hull, hvis man ikke får pusset skikkelig.

- Det er vanskeligst å komme til rundt jekslene og det er de tennene flest voksne og barn sliter med å få rene nok, sier Wang.

Tannlegeforeningen understreker at alle tenner har fem flater, både toppen av tannen og alle de fire sidene. Det er viktig at alle sider blir rengjort grundig.

LES OGSÅ: Hvor mye er en melketann verdt?

Så godt som alle tannkremer i dag inneholder fluor og dette er helt avgjørende for å hindre karies i tennene. Wang ber alle foreldre huske på at det er viktig å pusse to ganger daglig.

Hun understreker at det er veldig viktig å ikke bruke for mye tannkrem til de aller minste, fordi mange svelger tannkremen. Først ved 6-årsalder vil de fleste være flinke nok til å spytte ut all tannkrem.

Anbefaler ikke fluortabletter

Fluortabletter og fluorskylling anbefales ikke til barn som ikke har problemer med karies.

— Det er ikke godt å få i seg for mye fluor. Hvis du pusser to ganger daglig med fluortannkrem, så vil en fluortablett heller ikke ha noen effekt på tennene, sier Wang.

Det er først hvis barnet ditt har hatt hull i tennene, har vaner som øker risikoen for hull eller at det er umulig å gjennomføre tannpuss med fluortannkrem at tannlegen kan vurdere om dere skal bruke ekstra fluor.

Tanntråd er heller ikke nødvendig for alle barn. Men hvis det er påvist tegn til hull mellom tennene, kan det være lurt å begynne å bruke tanntråd. Noen større barn opplever også at det er trangt mellom noen tenner og da kan det være lurt å rense med tanntråd der.

Foreldrene må kontrollere

— I 8-10-årsalderen kan man begynne å la barna gjøre deler av tannpussingen selv. Det er lurt å lære dem å ha et system på tannpussingen, hvis ikke er det mange barn som glemmer noen av tennene. Foreldrene kan la barnet pusse selv først, så ser de over hvordan pussingen har blitt gjort og så pusser foreldrene tennene også, anbefaler Wang.

Hun minner om at det er avgjørende å lære barna gode rutiner rundt tannpussingen mens de er små, fordi dette har stor betydning for hvordan tannstell de fortsetter med i ungdomsårene og som voksen.

Mange barn klarer ikke å få rengjort tennene helt ned til tannkjøttet, de glemmer ofte baksiden på fortennene og jekslene blir ofte ikke rengjort nøye nok.

Når barn er mellom 6 og 12 år skjer det store forandringer i tannstellet. Melketennene faller ut og nye kommer til, i flere år har barna en blanding av melketenner, voksentenner og hull der de venter på nye tenner. Dette gjør tannpussen ekstra vanskelig og det er da ekstra viktig at foreldrene hjelper til og kontrollerer.

Mamma oftere enn pappa

Åtte av ti mødre med barn under seks år hjelper alltid til med tannpussen. Kun halvparten av fedrene gjør det samme. 96 prosent av mødrene hjelper til alltid eller ofte, 79 prosent av fedrene gjør det samme, ifølge en undersøkelse utført av Den norske tannlegeforening.

Samtidig slurver flere menn enn kvinner med egen tannpuss. Bare 2 av 3 menn pusser alltid tenner både morgen og kveld. 3 av 4 kvinner kan si det samme.

Færre barn har hull

Forekomsten av karies hos barn har vist en klar nedadgående kurve i mange år. I 1992 hadde 63 prosent av femåringene friske tenner. Fra 2009 har 80 prosent av femåringene tenner som ikke har hull, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

Det står dårligst til i Oslo og Finnmark, der henholdsvis 72 og 74 prosent av femåringene hadde friske tenner i 2011. Forskning viser at forekomsten av karies har klar sammenheng med utdannelsesnivået hos foreldrene og barn av foreldre med lav utdanning har langt oftere hull i tennene, forteller Wang.

Det er den kommunale helsetjenesten som har ansvaret for tannlegetjenestene til barn. All behandling av barn opp til 18 år er gratis, bortsett fra tannregulering.

Din lokale offentlige tannklinikk kaller inn barn til jevnlig kontroll. Som regel kommer første innkalling når barnet er tre år. Hvis barnet har tannhelseproblemer før 3 år kan du spørre helsesøster eller kontakte tannklinikken, opplyser helsedirektoratet.

Pass på syreskader

Omfanget av hull i tennene har gått ned, men de siste årene har norske tannleger sett en stor økning i syreskader på tennene til barn og unge.

— Mange unge, og særlig de som er fysisk aktive, vet ikke at brus, frukt- og sportsdrikker lett gir syreskader på tennene. De er opptatt av en sunn kropp og hvite tenner, men glemmer risikoen for syreskader, sier Camilla Hansen Steinum, president i NTF

Mange glemmer at også juice, smoothie og vann med smak har høyt syreinnhold og kan skade tennene.

— Vann er den beste tørstedrikken mellom måltidene, er den klare beskjeden fra NTF.

Trenden bekreftes av en doktorgrad fra Universitetet i Oslo. 38 prosent av undersøkte 18-åringer hadde syreskader på tennene. Av ungdommer som var fysisk aktive, var andelen hele 64 prosent.

Artikkelen er skrevet av og publisert på Klikk.no.