På et snaut år har DNBs vennebetaling Vipps gått fra null til 1,3 millioner brukere, appen som lar brukerne overføre penger til venner kun ved hjelp av mottagers telefonnummer.

Til sammenligning har den Sparebank1-eide konkurrenten Mcash som var først ute med vennebetaling, 250.000 brukere.

Ifølge DNB handler ikke veksten bare om massiv markedsføring, men om måten tjenesten fungerer og sprer Vipps fra bruker til ny bruker.

— I starten var det helt klart markedsføringsdrevet, men vi så raskt at det spredte seg fra bruker til bruker, sier Rune Garborg som er sjef for DNBs Vipps-satsing.

Han mener det viktigste suksesskriteriet handler om brukervennlighet, og at brukerne opplever at Vipps løser en praktisk utfordring i hverdagen på en enkel måte.

— Men man risikerer fortsatt at pengene for taxituren på fredagskvelden ikke kommer på konto før på mandag om mottager ikke har samme bank, og som dere

— Det stemmer at Vipps ikke tilbyr såkalt straksbetaling mellom ulike banker. Det krever en omlegging av selve oppgjørssystemet mellom bankene, noe vi ønsker velkommen.

Har fått kritikk:

Skal tjene penger på nye tjenester

BRUKSMØNSTER: Bare en av tre bruker Vipps ukentlig eller oftere. Grafikk: DNB

Garborg innrømmer at man ikke tjener penger på vennebetalingstjenesten, som er gratis for beløp under 5000 kroner. — Vi prøvde oss med én krone i starten, men valgte å fjerne dette gebyret da

Nå skal Garborg tjene penger på vippsbetaling i apper, nettbutikker og på sikt også i fysiske butikker.

— Med en brukerbase på 1,3 millioner tror vi våre Vipps-baserte betalingsløsninger vil være attraktive for mange næringsdrivende, betalingsløsninger som vi vil ta betalt for bruken av.

Garborg understreker likevel at det viktigste for Vipps i dag ikke er å tjene penger, men å gjøre betaling og overføring av penger enklere.

Er Android bedre enn Apple? Vi testet:

Hvorfor vippse når man kan «snappe» eller «face»?

I USA har Facebook allerede testet ut vennebetaling i en lengre periode, Snapchat har lansert Snapcash. Både Microsoft og Facebook med flere tror såkalte bank-boter som hjelper deg med betalingstjenester

.

TØFT: Vipps-sjef Rune Garborg legger ikke skjul på at bankene går en tøff tid i møte. FOTO: DNB

— Det er ingen tvil om at den teknologiske utviklingen har snudd bankbransjen på hodet på kort tid. Nå er det ikke lenger norske banker som er våre hovedkonkurrenter, men internasjonale aktører som Apple, Google og Facebook. Og ting skjer fort. Det er knapt så jeg tør spå et halvt år frem i tid, sier Garborg. Han mener det handler om å satse mer på utvikling, gjerne på flere prosjekter samtidig.

— Vi må legge listen høyt for utvikling av brukerfunksjonalitet og design, der har vi mye å lære av Google og Facebook. Vi må fornye oss hele tidene og presentere nye og forbedrede versjoner kontinuerlig. Vi må også våge å feile på veien. Det er den som kommer opp med de enkleste og mest brukervennlige bank- og betalingsløsningene, som vil vinne kampen om brukerne.

— Ikke nok å få elefanten til å danse

— Klokken er fem på tolv i bankbransjen og bankene er i ferd med å bli akterutseilt, sa professor og leder av Senter for tjenesteinnovasjon ved Norges Handelshøyskole, Tor W. Andreassen til oss i

UTFORDRENDE: Tor W. Andreassen mener norske banker går en tøff tid i møte. Foto: Marte Christensen

Hva tenker han om at Vipps har fått 1,3 millioner brukere på under et år, er det et tegn på bankene i ferd med å innse alvoret og gire opp innovasjons— og omstillingstakten?- Det er prisverdig at bankene har tatt opp hansken, og at man begynner å ta innover seg de nye realitetene. Sånn sett er langviseren dyttet tilbake til syv på tolv. Men det hjelper ikke å få en elefant til å danse, den må danse i like rask takt som Facebook, Apple og de andre nye konkurrentene. Bankene kjemper ikke lenger mot hverandre, men for å overleve, sier Andreassen.

Professoren peker på at bankene er gamle organisasjoner med en innebygget kultur og formalisme som er tung å endre, og at bankene må ha en konstant endringsprosess både ledelsesmessig og kulturelt.

Blått lys

Det tror ikke Andreassen at alle vil klare, og spår at flere banker vil gå konkurs.

- Du tegner et dystert bilde av fremtiden for de tradisjonelle bankene?

— Ja, med mange nye aktører som spiser i forretningsområdene til bankene, robotifiseringen, og blockchain-teknologien som truer med å gjøre bankene irrelevante. Det er de som er mest agile og tilpasningsdyktige som har best forutsetninger for å overleve, spørsmålet er om det er for sent. Det brenner et blått lys for bankene.

Les mer om Blockchain-teknologien Andreassen viser til: Teknologien som kan endre samfunnet slik vi kjenner det

Nå kan du snart handle sko i Facebook Messenger: