— Filosofien med dette hjemmet har vært å lage en glamorøs oase hvor folk opplever at de kan hvile i aksept for akkurat den de er. Vi ønsket et hjem hvor det er rom for mange, som kan være et møtested for helt ulike mennesker, fra narkomane til millionærer, sier Lill May Vestly.

Hun har bodd 17 steder i sitt 40-årige liv, men det er først nå hun har funnet stedet hvor hun vil bli gammel, sier hun.

I en enebolig på en berghylle ved sjøen på Dvergsnes i det gamle området langs Fidjekilen i Kristiansand.

Herfra ser man ut på havet og bort på de nye, barnerike boligområdene med funkishus på Dvergsnes.

Lill May har en maksimalistisk stil. I den ene stua har hun viet veggene til en stor samling familiebilder Foto: Jon Anders Skau

— Jeg har alltid drømt om et hus på landet, med høner på tunet. Mens mannen min, Halvard, har ønsket å bo supersentralt, helst med asfalt rundt hele huset. Nå har vi funnet en mellomting som vi begge er veldig fornøyd med, sier hun. Ble skremt av border på veggene og knallfargede fliser:

Liker hverdagslivet

Lill May og Halvard måtte gå mange runder før de valgte å slå til på huset. Både størrelse og pris var litt skremmende i starten.

— Men vi har bare en bil, kommer aldri til å kjøpe båt eller hytte, og vi reiser lite på ferie. Derfor bestemte vi oss heller for å investere litt ekstra i hverdagslivet og et godt hus å bo i, sier Lill May.

Siden huset er stort, blir møblene også det. Det krever volum på både interiøret og pynten. - Det nytter ikke bare med en liten blomst på bordet hos oss, sier huseieren. Foto: Jon Anders Skau

— Vi er alle veldig hjemmekjære og glade i å være i hverandres selskap, Med et så stort hus føler vi aldri at vi går oppå hverandre når alle er hjemme samtidig, for klarer Lill May.Da familien overtok huset for fire år siden, flyttet de inn uten et eneste møbel.

Det var kun noen gamle stoler og et bord fra tidligere eiere som sto igjen.

— Vi solgte vårt eget hus med alle møblene, så vi startet helt på bar bakke da vi overtok her, forklarer Lill May.

Foretrekker å bo billig så han kan bruke penger på å kjøre dyre biler:

Stor jobb

Det første de gjorde var å dra på Ikea for å kjøpe en stor dobbeltseng. Den plasserte de midt på stuegulvet.

— Så lå vi i den hele gjengen og lurte på hva for noe galskap vi hadde begitt oss ut på, ler Lill May.

For huset de overtok trengte mye mer enn noen liter med maling.

Lill May er glad i farger og mønstre. TV-stua har hun innredet med lilla sofa og gulfargede gardiner. - Og for å få rommet til å henge litt sammen, fikk jeg noen til å spraye bordplaten i samme farge som gardinene. Foto: Jon Anders Skau

— Det var bare å brette opp ermene, for vi skjønte fort at det var mye som måtte pusses opp.Allerede timen etter de overtok huset sto et team med håndverkere klare til å gå i gang. Og da måtte oppussingsplanen være klar.

— Jeg rakk ikke å planlegge noe, så det første jeg gjorde var å få dem i gang med å bytte gulver, så de ble like, sier Lill May.

Lar betongvegger og fine pasteller skape spennende kontraster i drømmehuset:

På sparket

Resten av beslutningene tok hun mer eller mindre på sparket.

— Jeg har jo flyttet litt og pusset opp noen ganger. Dessuten interesserer jeg meg veldig for interiør, så ideene mine kom ganske kjapt.

I flere måneder kjørte hun rundt med fargekart og tommestokk i den ene lommen, og budsjett og kalkulator i den andre.

Lill May skjønte fort at volum var et stikkord i innredningen. For når man har et hus på rett under 400 kvadrat, sier det seg selv at interiøret må være massivt.

Lill May klarte ikke å finne en kjøkkeninnredning i akkurat den gråfargen hun ønsket. Derfor sendte hun innredningen til Polen, og fikk den sprayet med en egenkomponert farge. Foto: Jon Anders Skau

— Derfor kan vi blant annet tillate oss ni meter med vitrineskap i sort. Det er det ikke mange stuer som tåler. Vi har også plassert et flygel midt på gulvet i stua, sier hun.Det nytter heller ikke bare å ha en enkel blomst på det lange spisebordet.

— Nei, er du gal. Det trenger store urner og masse blomster, ler hun.

Flyttet inn i hans barndomshjem og forvandlet det:

Luftig hovedetasje

Lill May og Halvard har laget en luftig og åpen hovedetasje som de har forsøkt å dele inn i ulike soner.

Både Lill May og Halvard er glad i å lese bøker. I andre etasje har de laget seg en liten bibliotekkrok. Foto: Jon Anders Skau

— Jeg bruker å si at vi har en hel flystripe i denne etasjen, for det er nesten sånn det føles når man står på kjøkkenet og kikker inn over de halvveis adskilte stuene som ligger på rekke og rad.- Det at vi har brukt litt halvvegger i stedet for å åpne helt opp, gjør at det føles åpent samtidig som man også kan sitte litt i fred, sier Lill May.

Interiørstilen er inspirert av Hollywood couture fra 1920-40-tallet, og den er en god miks av minimalisme og maksimalisme.

— Det høres kanskje litt rart ut, men jeg liker kombinasjonen av å ha det enkelt, samtidig som det ikke skal føles tomt her. Jeg elsker alt som er vakkert, og er håpløst forelsket i glamour, ler hun.

Maybell (10) har fått innrede rommet sitt med favorittfargene sine. Foto: Jon Anders Skau

Lill May og mannen har i flere år hatt fosterbarn boende hos seg. Det er noe de ønsker å fortsette med, og også har større mulighet til med et så stort hus.— Vi deler huset med fosterbarn og flere andre. Dessuten elsker jeg å invitere til selskaper, sier hun.

Les også: