Krever innsyn i Googles søketeknologi

Europeiske myndigheter mener Google har blitt farlig store.

Mange store IT-aktører havner på et eller annet tidspunkt i konflikt med myndigheter eller andre på grunn av sin dominerende markedsposisjon og problemene som ofte følger av det.

Ikke minst gjelder dette søkegiganten Google, som særlig EU har rettet et kritisk blikk mot i lang tid. I 2010startet unionen etterforskning av selskapetpå grunn av mistanke om misbruk av markedsmakt til å favorisere egne tjenester, og flere år senere var EUfremdeles ikke fornøyd med tiltakene fra Google.

Tyskerne ønsker innsyn i søkealgoritmen

Nå melder avisenThe Inquirerat tyske makthavere har kommet på banen med ganske strenge krav overfor selskapet.

I et intervju medFinancial Times kommer det frem at den tyske justisministeren Heiko Maas har spurt Google om tilgang til selve søkealgoritmen for å sikre større gjennomsiktighet i måten søkemotoren fungerer på.

Ifølge Maas har Google en så dominerende posisjon at de er i stand til å utøve uheldig mye makt gjennom måten de rangerer søkeresultatene på, og rangeringen gir dem også mulighet til å promotere egne interesser i stor grad.

Google negativ til forslaget

– Dette er ikke akseptabelt. Vi må tenke på hvordan vi kan løse dette problemet. Til syvende og sist handler det om hvor transparente algoritmene som Google bruker til å rangere søkeresultatene. Når en søkemotor har en slik innvirkning på økonomisk utvikling er vi nødt til å se på denne saken, sa Maas.

Google på sin side er ikke positive til å gjøre algoritmen sin tilgjengelig for alle og enhver. Ifølge Google vil dette kunne utnyttes av spammere og andre folk med onde hensikter og gjøre Internett mer utrygt.

Selskapet pekte også på at denne saken er blitt grundig undersøkt av både europeiske og amerikanske myndigheter i en årrekke, og at disse ikke skal ha funnet noen tegn på at Google bruker søkemotoren til å undergrave konkurrenter.

Les også:

Nå vil Google gi deg enda flere advarsler når du surfer

Google vil rangere sikre nettsider høyere i søkeresultatene