Norge-Nederland 4–1

Det var mye sinne, skuffelse og irritasjon i den norske troppen etter tapet for Sverige i åpningskampen i OL-kvalifiseringen. Mot Nederland var det tydelig at laget hadde bestemt seg for å slå knallhardt tilbake.

Foran 11 000 tilskuere i Rotterdam scoret Norge fire ganger, og jublet både for seier og fornyet håp om å bli ett av de 12 lagene som skal kjempe om årets gjeveste gullmedaljer.

Samtidig tok Sverige et langt steg mot turneringen i Brasil med å vinne 1–0 mot Sveits et annet sted i den nederlandske storbyen.

Dermed må Nederland slå Sverige til onsdag, samtidig som Norge slår sveitserne. Da vil tre lag stå med seks poeng, og målforskjellen vil bli avgjørende. Derfor kom de tre plussmålene veldig godt med.

— Vi spilte en veldig god kamp i dag, og det var fantastisk å slå tilbake etter tapet onsdag, sa kaptein Maren Mjelde til MAX etter seieren.

Mens det norske laget tapte duell etter duell mot svenskene, så vant de en rekke av nærkampene mot nederlenderne. Avstandene i laget var gode, og denne gang klarte de røde også å omsette sjansene til mål.

— Det er ikke lenger tilfeldig at vi scorer mål, vi ruller opp angrep etter angrep, sier Caroline Graham Hansen.

— Dette er et lag for de fire neste årene, og er en gjeng som kommer til å markere seg internasjonalt, sier en meget fornøyd trener Roger Finjord.

Slik var stemningen etter Sverige-tapet:

Forsvaret vaklet

Hansen fikk en stor mulighet allerede etter fem minutter, men som mot svenskene gikk avslutningen fra god posisjon rett på keeper.

Wolfsburg-stjernen ble flere ganger satt opp rettvendt i rommet mellom hollendernes forsvar og midtbane, og var involvert i mye av det som ble skapt. Da åpningsmålet kom var det imidlertid Ada Hegerberg som sto for grovarbeidet. Lyon-toppscoreren kjempet seg fri på venstresiden, og da ikke Hansen klarte å styre innlegget på mål gikk ballen videre til Emilie Haavi. Hun satte sikkert inn 1–0. Mjelde fikk en stor mulighet like etter pause, men misset i avslutningen. Det gjorde imidlertid ikke kapteinen 16 minutter ut i omgangen. Hegerberg kjempet til seg ballen i duell med keeper, Hansens skudd ble reddet på streken, og på returen var Mjelde sikker.

Norge så ut til å ha full kontroll, men syv minutter senere sto plutselig det norske forsvaret farlig høyt uten at det var press på ballfører. Pasningen i bakrommet var god, og Manon Melis var sikker i avslutningen.

Sett denne om Norges ferske Frankrike-proff?

Dobbel Hegerberg

På grunn av tapet i åpningskampen burde Norge helst vinne med mer enn ett mål, og da det begynte å se farlig ut med tanke på seier, så ble Hegerberg pent spilt fri av innbytter Isabell Herlovsen.

Denne gang var Hegerberg sikker, og satte ballen mellom beina på den nederlandske keeperen. Det var hennes 26. mål på 46 landskamper. Det 27. kom da Herlovsen satte henne opp en gang til på overtiden, og nok en gang var Hegerberg sikker.

Onsdag kan belønningen komme i form av OL-plass, men da må alt gå Norges vei.

FAKTA: Europesisk OL-kvalifisering

Stilllingen: 1) Sverige 6 (2-0), 2) Norge 3 (4-2), 3) Nederland 3 (5-7), 4) Sveits 0 (3-5).

Gjenstående kamper, 9/3: Sveits – Norge, Nederland – Sverige.