Oslo 20120604.Usain Bolt på vei ut etter innendørs trening på Bislett mandag kveld. Torsdag kveld skal han delta under Bislett Games.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

BISLETT STADION (aftenposten.no): Lyseblå joggesko lager en dump lyd mot tartandekket i korridorene under tribunene på Bislett Stadion.

Skoene tilhører ikke hvem som helst. Det er Asafa Powell, en av verdens fremste sprintere, som varmer opp til en av de siste treningsøktene før torsdagens Bislett Games.

Senere tar han noen 80 meters drag, og påfølgende lange pauser, ute i det småkjølige juniværet.

Etter avsluttet treningsøkt, spør Aftenposten.no om han har noen treningstips å komme med.

— Hmm, det er viktig å trene hardt, og å vite hva du gjør når du trener. Det aller viktigste for å lykkes er nok aldri å gi opp, fastslår Powell, før Usain Bolt, på vei til sin egen treningsøkt, kommer bort for å hilse.

Skal holde Powell skadefri

Store deler av treningen består imidlertid mest av bøy og tøy. Sammen med sin fysioterapeut gjør Powell utstrekningsøvelser både etter oppvarmingen og etter endt trening.

Aftenposten.no møter fysioterapeuten, Ciarán McDonagh, på Bislett stadion.

— Jeg er her for å sørge for at Asafa holder seg skadefri. Hvis han har en føling med en skade, er det min oppgave å få han raskest mulig tilbake på banen, forklarer han.

Fysioterapeuten forteller videre at han blir leid inn for å hjelpe Powell et par ganger i året. Ellers driver han en klinikk hjemme i Irland, der han behandler utøvere fra flere idrettsgrener.

Tre gylne regler

- Har du noen råd til en sprinter for å holde seg skadefri?

— Det er viktig å trene fleksibilitet, å ha en god diett og å besøke en fysioterapeut så snart man kjenner noe til en skade, fastslår McDonagh.

- Kan man kalle det for de tre gylne reglene?

— Hehe, ja, du kan si det sånn, smiler han.

Videre sier han at han behandler Powell to-tre ganger daglig, og at hver behandling kan foregå i alt fra en halvtime til en time.

- Blir det, under turer som denne til Oslo, tid til noe annet enn trening, prat med media og andre oppgaver?

— Nei, det blir egentlig ikke dét. Dagene går for det meste i frokost, trening, hvile, behandling og så videre, sier McDonagh.

(Artikkelen fortsetter)

Asafa Powell kjørte rundt 10 80-metersdrag på Bislett. (Foto: Morten Uglum)

— Aldri si aldri

Tilbake på stadion gir Powell uttrykk for at han synes det er kaldt i Oslo.

— Det vil bli vanskelig, men det er viktig å stå på og få ut sitt maksimale. Man skal aldri si aldri, sier han på spørsmål om han kan slå Bolt på 100 meter under Bislett Games.

— Hvis jeg får årsbeste vil jeg være fornøyd, avslutter Powell.

Den fremmøtte pressen venter videre på Bolt, men jamaicaneren gjennomfører hele treningsøkten innendørs. Etter det venter det tøy og bøy ved behandlingsbordet.

Selv ikke verdens raskeste mann kan løpe fra de gylne reglene.