Soweto Sør-Afrika og Drage symbolet støttebildet, vannkraner Foto: TROND TANDBERG
Soweto Sør-Afrika og Drage symbolet Støttebildet, sjefen sjøl Foto: TROND TANDBERG
Soweto Sør-Afrika og Drage symbolet til NFFStøttebilde, Siem på peishyllen hos idretsleder i Soweto Foto: TROND TANDBERG

– Er det sant? At det norske folk ikke ville ha en drage på landslagsdrakten viser vel bare at det er et stolt folkeslag. Jeg kan forstå at dere heller ville ha flagget på brystet, flagget symboliserer jo stolthet, sier ungdomsarbeider Bob Nameng ved Soweto Kliptown Youth Club.

I 22 år har han drevet ungdomsklubben. Nameng huser 14 hjemløse barn. Rundt seg ser han barn i alle aldre løpe. Forbausende mange av dem med den norske dragedrakten.

–V i fikk dem av Kjetil Siem da han var innom her. De norske draktene er veldig populære, forteller Nameng.

Ungdomslederen har nettopp startet det han kaller sitt livs uke. I morgen ettermiddag kommer representanter fra Norges Fotballforbund på besøk i den meget slitne bydelen i forbindelse med lørdagens landskamp mot Sør-Afrika.

Sondre Kåfjord og NFF-toppene har med seg nærmere 20 bager med fotballutstyr, blant annet enda flere dragedrakter.

På lørdag får Nameng og barna ved ungdomsklubben sitt aller første møte med Drillo og norsk fotball, når de er invitert til å sitte ringside under Norges møte med arrangøren av neste års VM i Rustenburg.

–Husk at disse barna aldri har vært på en skikkelig fotballkamp, de har vel nesten aldri vært utenfor Kliptown her i Soweto, heller. De fleste er foreldreløse og denne kampen vil bety så utrolig mye for dem , mener Nameng.

Tøff virkelighet.

Han har selv opplevd livets brutale realitet. Ungdomslederen mistet begge foreldrene i ung alder. Senere mistet han også begge sine to brødre. I to og et halvt år var Nameng uteligger i Kliptown, en bydel som er blant de fattigste i hardt belastede Soweto.

I 1986 var Nameng med på å starte ungdomsklubben, der det går i kunst, kultur og fotball.

– Jeg ville hjelpe andre barn, jeg ville ikke at de skulle oppleve det samme som meg. Og selv om vi lever i denne dritten er vi et stolt folkeslag, i vårt hjerte og sjel er det ikke mye dritt.

Kontrastene er store i Johannesburg, byen som blir hjertet i 2010-VM. Gigantiske Soccer City stadium, arena for både åpningskamp og finale, er i ferd med å reise seg. Syv kilometer unna praktverket ligger Kliptown, bydelen som ble grunnlagt i 1903 og på mange måter var opprinnelsen til Soweto.

Fattigdom.

«TK» Knukozo Dube mistet foreldrene som åtteåring. De siste 14 årene har han levd på ungdomsklubben. Han guider Aftenposten gjennom Kliptowns gater, den samme turen som Sondre Kåfjord og kompani får i morgen.

*** Her er ingen elektrisitet.**

*** De sanitærforholdene er heller sparsommelige.**

*** De 45000 innbyggerne må dele på de 42 vannkranene.**

*** Som hvit bør du unngå å gå i gatene etter solnedgang.**

– Hva vil fotball-VM bety for dere innbyggere i Soweto og Kliptown?

–Helt ærlig vet jeg ikke om vi kommer til å få nytte av VM. Jeg tror ikke det kommer til å skje noe her. Dessuten blir ikke folket informert, svarer Dube.

Mandela og Tutu

Gleden og optimismen kan ingen ta fra dem. Det gnistrer i øynene til små og litt større barn når Soweto Kliptown Youth Club har urfremføring av dansenummeret til ære for den norske delegasjonen.

–Norge som nasjon har gjort veldig mye stort for oss. Både Nelson Mandela og Desmond Tutu har vokst opp noen få kilometer fra der vi står nå og begge har mottatt Nobels fredspris i Norge. De er vår stolthet og vi er takknemlige for alt som er gjort for oss. Vi håper å kunne samarbeide enda mer med dere nordmenn i fremtiden, blant annet kan vi tilby mye kunst og kultur, sier Nameng, som la ut en gulrot til forsamlingen etter danseoppvisningen:

–Hvis dere er flinke på skolen, får dere kanskje studere i Norge og sikre fremtiden.

For ordens skyld: Dragedraktene var utskjelte i den norske opinionen da de ble presentert i mai i fjor. Men da Norges Fotballforbund la 11000 ut for salg var det utsolgt på få timer.