CANMORE: Petter Northug slet seg med hovedfeltet, men måtte slippe da Martin Johnsrud Sundby rykket på slutten. I mål ble han ellevtemann, 17 sekunder bak Sundby. I tillegg kapret Sundby langt flere bonussekunder enn Northug.

I sammendraget leder nå Sergej Ustiugov med 47 sekunder på Northug. Sundby er på tredjeplass, ett minutt og fire sekunder bak russeren. Det er denne trioen det nå handler om i kampen om å vinne Ski Tour Canada.

Emil Iversen fikk det tungt på tremila onsdag kveld og er nå nesten tre minutter bak i sammendraget, på femteplass.

Sett dette?

— Må gå ut sammen

Selv om det nå ser verre ut enn før onsdagens tremil, har Northug fortsatt håp om å vinne Ski Tour Canada.

— Ja det har jeg. Hvis ikke hadde jeg ikke vært her.

Northus trener fryktet sesongen skulle bli helsvart:

Dersom alt klaffer tror 30-åringen det kan være mulig å hente verdifulle sekunder på fredagens 15-kilometer fristil, en øvelse som i utgangspunktet passer utmerket for Sundby. Northug mener han må gå ut samtidig med Ustiugov på lørdagens avsluttende jaktstart for å kunne kjempe om seieren i sammendraget.

— På en kjempedag kan jeg kanskje ta inn det jeg trenger på 15-kilometeren, med gode ski og hvis alt klaffer. Men 47 sekunder på en løper som er i form er så å si umulig. Ustiugov har vært i høyden på forhånd, og det ser man på måten han går på i disse løypene, sier Northug.

- Ikke uvanlig sliten

Strindheim-løperen legger ikke skjul på at han er sliten, men samtidig ikke mer enn normalt.

— Jeg er bedre nå enn på slutten av Tour de Ski, så formen er jo bra. Jeg merker at jeg ikke har vært i høyden. Det er en fordel på slike løp. Men når jeg klarer å henge med såpass som jeg gjør, så vet jeg at formen er bra.

HVILER UT: Petter Northug slappet av i løpernes omkledningstelt før han møtte pressen etter onsdagens tremil i Canmore. Foto: Rune Petter Ness

Northug tror ikke det er mulig å ta inn mange sekunder på lørdagens jaktstart. Jobben må derfor gjøres fredag.

— Slik det er nå, er det vanskelig å ta inn mye. Det blir litt som i Quebec, der man taper litt i enkelte terreng og vinner litt i andre terreng. Man må helst gå ut sammen hvis det skal være håp om å ta Ustiugov.

Sundby var lei

Martin Johnsrud Sundby var tilbake i sitt normale slag onsdag kveld, da han rykket på slutten og på suverent vis vant tremila. Nå har han kjempet seg tilbake i kampen om sammenlagtseieren.

— Jeg var drittlei etter de to første etappene i Gatineau og Montreal. Egentlig hadde jeg bare mest lyst til bare å ta sommerferie, sier en glad Sundby på pressekonferansen etter løpet.

— Jeg har hatt en fantastisk sesong. Det hadde vært gøy å krone den med seier i denne touren. Fortsatt er fokus på at vi skal slå Ustiugov, og så får vi se hvem av oss det blir, legger han til.

Torsdag er det hviledag i Ski Tour Canada.

Lurer du på hvorfor Odd-treneren klikket på OL-vinner Krog? Hør Adressa-sportens podkast her: