RIO DE JANEIRO: Olaf Tufte har alltid strukket strikken så langt det er mulig for å nå målene sine. Derfor kom han også tilbake etter et trist London-OL for hans del.

Lørdag er den dobbelte olympiske mesteren klar for sitt OL nummer seks, nå med makker Kjetil Borch. På sidelinjen står Johan Flodin, landslagstreneren som aldri glemmer tankene han gjorde seg da han ble kjent med Tufte for mange år siden.

- Jeg avsluttet min internasjonale karrière under OL i Atlanta, og det var da Olaf begynte sin. I opptakten til de lekene trente vi endel sammen. Jeg trodde Olaf Tufte var gal, men så også at han hadde noe spesielt. Det har vist seg.

Svensken ler. Han står i roernes egen oase, gjestehuset Mango Tree ikke langt fra Ipanema-stranden, og kort vei til arenaen.

49-åringen er sjeleglad for at Tufte fortsatt har litt galskap i seg, viljen og evnen til å gå i kjelleren, lete etter det som kan gi medalje nok en gang. Han har tre av dem fra før i OL.

- Olaf hadde nok en finger med i det spillet da jeg fikk tilbudet om trenerjobb, sier Flodin, som kom inn etter OL i London 2012. ## Tufte ble ikke regnet med

- Da jeg begynte her, var Olaf utdatert, en ingen regnet med. Det første året etter London hadde han et hvileår, men han har jobbet utrolig mye for å komme dit han er nå. Da jeg overtok var han kort og stiv i sine bevegelser. Vi har hatt mye hjelp av fysioterapeuter og Olympiatoppen for å endre dette, og mange sier at de ikke har sett ham så bevegelig som han er nå. Han klarer å skape lengde i sine rotak.

Sjefen mener at Tufte er profesjonell og nøye til fingerspissene, en veldig god kamerat og varmt menneske.

- Hva er hans «verste» sider?

- Han er utålmodig, vil ha utvikling og vil alltid fremover.

- Blir man skremt av typen hans, at han er så macho?

- Under trening og konkurranse plukker han frem de sidene. Da er han rå, og kan kanskje skremme noen, men det er ikke slik han er til daglig.

Ny vår for 40-åringen

Da Flodin bestemte seg for å endre på laget i dobbeltsculler, hadde riktignok Tufte klart å kvalifisere en singlesculler til OL. Da Tufte og Borch kvalifiserte seg i mai, gråt Tufte.

Borch har kjent Tufte i mange år, siden de begge er fra Horten og ror for samme klubb.

- Det med Olaf er at man alltid kan stole på ham, og det «verste» er at han aldri glemmer noe. Han husker alt. Skylder man Olaf noe, har han det på ei liste.

De to har funnet rytmen, og har som den eldste blitt som et gammelt ektepar allerede.

- Tenk å være singel i 16 år og plutselig få samboer. Da må man legge fra seg mange uvaner, og man må være forsøke å være diplomatisk og imøtekommende. Det byr på utfordringer, men jeg synes vi har løst dette bra. Det handler om å spille hverandre gode. Vi har hete diskusjoner og er ikke alltid enige, men vi prater oss som regel til enighet. Det handler om å bli forstått på et lavt nok mulig nivå, istedenfor å brenne inne med det. Og vi gjør som i et ekteskap, blir enige før vi legger oss, sier Olaf Tufte.

- Begge har ønske om å ro fort, og det overskygger alt.